Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВакін Володимир, протоієрейРектор ВПБА про важливі аспекти життя
Новини

Ректор ВПБА про важливі аспекти життя

Протоієрей Володимир Вакін – очільник Волинської православної богословської академії – поділився із ТРК «Аверс» роздумами про сенс життя.

Ми починаємо замислюватись над ним тоді, коли з’являється небезпека. У житті дуже важливо побачити цінність. Розібратися у власному житті буває досить важко: має накопичитися певний досвід. Тож священники стараються допомогти в цьому і навчити працювати над собою. Вони дають нам відповідні знання, щоб ми стали членами церкви і пізнали Господа. Робота духовного наставника дуже клопітка.

Кожна людина приходить до Бога особисто. Якщо говорити про студентів, то кожного майбутнього пастиря Всевишній обирає по-своєму. Людина повинна навчитися відрізняти основне від другорядного. Іноді витрачаємо на це роки, не бачачи перед собою мети. Часто знаходимо щастя у матеріальних речах, відкидаючи або нехтуючи духовними. Справжнє щастя там, де тиша, і тоді легко молитися. «Справжня молитва – це діалог, а не монолог», – каже отець Володимир. Кожен наставник повинен усвідомити, що його праця є цінною і принесе добрі плоди. Зокрема, допомагати молоді знайти себе у житті.

Деякі люди зараз озлоблені через відчай, депресію, через гріхи, їх дратує все, що відбувається навколо. Це трагічно. Адже ми всі (і священники) маємо однакову людську природу. Ми покликані до щастя. Панотці борються з недугою гріха благодаттю Божою і допомагають зцілитись іншим.

Церква є лікарнею нашої душі. Тобто найперше маємо усвідомити свою гріховність. Людина йде в лікарню, коли її щось болить або турбує. Там приймають пацієнтів індивідуально – необхідне живе спілкування (про недуги можна і в інтернеті поглянути). Так само і в церкві: йдемо до Спасителя, щоб отримати лікування – благодать і силу.

Сучасні молоді люди, особливо вчителі, лікарі, священники, дуже втомлюються від спілкування. Господь зціляє їх через таїнства, посилає силу і Свою благодать. Апостол Павло каже: через те багато хто хворіє і помирає, що недостойно причащаються (1Кор., 11:29–30).

Бог обирає Собі людей різних, як і апостолів: тихих, спокійних, жвавих, працьовитих, старших, молодих... «У Господніх очах ми завжди є “оригіналом”, хоч часто живемо “копіями”», – зазначив душпастир. Копіюємо чиєсь життя, аби отримати собі вигоду. Священник, духівник навчає, як відділити оригінальне від другорядного, справжнє від підробленого. Щасливі по-справжньому ми тоді, коли усвідомлюємо, що джерело цього щастя – Господь.

Спілкування в онлайні панотець вважає тимчасовим. Цінним є живе спілкування, при якому бачимо емоції, спілкуємося з Христом. Отець Володимир навів приклад футбольного матчу: краще вболівати на стадіоні, ніж по телевізору.

Приємно, що люди зараз приходять до церкви сім’ями, моляться разом. «Центром, що їх об’єднує, є Христос», – пояснює панотець. Діти, за прикладом дорослих, разом сповідаються і причащаються, навчаються в недільній школі, живуть із Богом.

Священників обирає і кличе Сам Господь, і Він визначає, яким повинен бути справжній пастир.

На завершення навчального року із ректором духовного вишу отцем Володимиром Вакіним спілкувалась журналістка Вікторія Олещенко.

23 червня 2020 р.
Інші новини за рубриками: Протоієрей Володимир Вакін
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери