Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерква і державаВіднайдено підземелля під луцьким монастирем
Новини

Віднайдено підземелля під луцьким монастирем

27 листопада 2020 р. Підземелля. Світлина з архіву Віктора Баюка.

Під Замковим Свято-Архангельським чоловічим монастирем розкопали підземелля ХVІІ ст. Про це повідомив у фейсбуці науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

За сприяння митрополита Луцького і Волинського Михаїла дослідження провели ця служба й адміністрація Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку спільно з Волинським національним університетом імені Лесі Українки, Управлінням культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації, відділом охорони культурної спадщини Луцької міськради за участю Волинського підрозділу Спілки археологів України, Луцької дієцезії Римсько-католицької церкви, Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта».

Віднайдено та частково досліджено підземелля монастирського комплексу 1624 р. побудови. Зокрема, це легендарний хід-галерея, що вела у напрямку Стиру. Виявлено ряд цікавих знахідок із кераміки, скла та металів ХVІІ–ХХ ст.

Архітектоніка цих підземель дуже схожа із нововідкритими підземеллями Колегіуму єзуїтів. Про них раніше повідомляли один із засновників заповідника Богдан Колосок та науковий співробітник Борис Сайчук, однак за радянського часу провести повноцінні дослідження їм не дозволили.

29 листопада 2020 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Церква і держава
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери