Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСтеблина Петро, протоієрейЛуцька Феодосіївська парафія відзначила 115-ліття
Новини

Луцька Феодосіївська парафія відзначила 115-ліття

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив оновлений престіл та очолив Божественну літургію в храмі Святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського (вул. Володимирська, 70).

Службу правили з нагоди престольного празника і ювілею Божого дому. З високопреосвященним служили: міський декан протоієрей Михайло Онищук, настоятель протоієрей Петро Стеблина, інше духовенство благочиння та з Тернопільської єпархії.

У слові владика зазначив: святі, як і наші батьки, дають нам основу віри і знання. Будучи архієреєм, святитель Феодосій доносив людям правду, розповідав про чесноти, істинні цінності. Найбільш цінною є сім'я – це союз чоловіка і жінки. Нині лукавий намагається вносити «корективи» у те, що створив Бог. Це призведе до деградації, вимирання людства, наголосив керуючий єпархією. Ми повинні жити за Святим Писанням, а не наслідувати те, що нам стараються нав'язати. На завершення архієрей нагадав, щоб кожен із нас виконував свою роботу, не слід мінятися «ролями», і тоді будемо щасливі.

Церковними відзнаками й благословенними грамотами архіпастир нагородив активних парафіян.

Потому владика освятив ікони, які о. Петро привіз із прощі по Греції.

Цьогоріч у січні на території церкви Святителя Феодосія Чернігівського освячено божницю Різдва Христового. Опісля в ній виконувались оздоблювальні роботи і встановлено дзвін. Тож під час хресної ходи владика освятив його й інші завершальні роботи в капличці та окропив присутніх свяченою водою.

Феодосіївська церква, яку відкрили 1895 р., спочатку була цвинтарною каплицею для відспівування військовиків. Заснування на цьому місці храму в ХІХ ст. мало військові-політичні причини. Адже неподалік розміщувалась військова частина, в якій було багато вихідців саме з Чернігівської землі. Наприкінці століття дерев’яну капличку замінили на цегляну. У серпні 1906 р. храм освятили. Перші чотири настінні розписи з’явилися 1906 р. (художник Шинкаренко). Феодосіївська церква не припиняла діяльності й за радянських часів.

У 1948 р. тодішній настоятель протоієрей Гавриїл Коробчук, який під час примусового переселення українців із Холмщини прибув до Луцька, таємно привіз чудотворний образ Холмської Богородиці. Служив українською.

Із 1970-го до початку 90-х настоятелями храму були різні священники. Із грудня 1992 р. громаду очолив протоієрей Богдан Гринів. За його участю документально засвідчено бажання громади про перехід до УПЦ КП. За час служіння о. Богдана з нагоди 2000-річчя Різдва Христового споруджено пам’ятник на подвір’ї, а за служіння о. Петра на цьому місці уже встановили каплицю Різдва Христового. Також за нинішнього настоятеля відреставровано куполи і накупольні хрести, перекрито дах, оновлено фасад храму.


24 вересня 2021 р. Інші новини за рубриками: Луцький міський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук, Протоієрей Петро Стеблина
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери