Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСобко Віталій, протоієрей«Церква і релігія»: соціальні мережі, штучний інтелект і сповідь онлайн
Новини

«Церква і релігія»: соціальні мережі, штучний інтелект і сповідь онлайн

Голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко взяв участь у черговій передачі «Церква і релігія» на каналі «Конкурент TV».

Стосовно такого поширеного в сучасному світі явища як соцмережі о. Віталій зауважив: цей засіб спілкування значно полегшив зв’язки між людьми, які перебувають у різних місцях, пришвидшив поширення інформації. «Свого часу Спасителю, щоби Його почуло багато людей, доводилося виходити на гору або відпливати в човні від берега. А зараз ми маємо такий засіб спілкування як соцмережі, які також можуть використовуватися церквою для євангельської проповіді, про яку сам Христос-Спаситель заповідав: „Ідіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа“ (Мф. 28:19)». Разом із тим, священник закликав до обережності, адже як будь-який винахід, соцмережі можуть використовуватися не тільки на добро, але й зі злими намірами.

Щодо штучного інтелекту, то, оскільки це нове явище для широкого загалу, Православна церква України ще не висловила своєї позиції про нього, каже душпастир і припускає, що цього й не станеться, адже йдеться не про щось докорінно нове. Маємо справу з удосконаленими комп’ютерами або роботами наступного рівня. Безперечно, ми будемо використовувати цю технологію з благими намірами. Але слід не забувати, що штучний інтелект задіюватимуть і ті, хто прагне ще успішніше чинити зло. Тож о. Віталій висловив сподівання, що ближчим часом світове співтовариство виробить правила, обмеження заради безпеки людей.

Чи можна сповідатися онлайн? Відповідаючи на це запитання, прессекретар єпархії зазначив: щоб покаяння відбулося саме як таїнство – його неможливо провести віддалено. Сповідь, прочитання розрішальної молитви звершується, коли духівник і каянник перебувають поруч, у безпосередньому контакті.

Натомість онлайн-підготовка до таїнства цілком можлива. Те ж саме спілкування зі священником у соцмережі, месенджері. Адже «в наш час люди часто переміщуються, особливо зараз, коли в Україні триває війна і багато є біженців, переміщених осіб. І, звісно, трапляється так, що конкретний віруючий може бути віддаленим від своєї парафії, від храму, який відвідує».

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Цей випуск і всі інші можна переглянути на сайті єпархії, в розділі «Відео».

3 травня 2023 р. Інші новини за рубриками: Протоієрей Віталій Собко
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери