Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниРотченков Андрій, священикДушпастир розповів про хрещенські традиції
Новини

Душпастир розповів про хрещенські традиції

У черговому випуску «Духовної абетки» протоієрей Андрій Ротченков дав відповідь на найпоширеніші запитання щодо Водохреща.

Цього разу цікавились, чому нині освячують воду і як правильно її споживати? Звідки пішла традиція пірнати в ополонку та чи можна таким чином позбутися гріхів? Чому йорданська вода не псується? Де її зберігати? Чи можна перехрещувати дітей?

Душпастир пояснив, що освячену воду слід зберігати біля ікон. У християнина має бути місце, де висять образи, а біля них має бути поличка, на яку варто покласти гілочки верби, просфору, освячене зілля, молитовники, освячену воду. «Головне – цією водою користуватися: пити, помазуватися нею, окроплювати. І важливо – з вірою. Віра, благочестя через святиню допомагають людині», – додав священник.

Пірнання у воду на Водохреще – світська традиція. «Саме купання, я вважаю, до Бога не наближає. Це звичай, розвага, спосіб святкування. А також це вид спорту», – наголосив душпастир. Адже гріхів можна позбутися лише через покаяння, а не пірнання у воду, яке стало популярним наприкінці минулого століття. «Я собі не уявляю, щоб у древні часи, коли вирубували на річці хрест, голі люди туди скакали. Це не вкладається у рамки християнського благочестя… Люди навіть не прали, тому що у цей день освячується вода», – зауважив священник.

Поцікавилися в передачі, з чим пов’язано хрещення дітей зразу після народження. Священнослужитель пояснив, що коли у християн народжується немовля, його намагаються відразу долучити до церкви. «Ми охрещуємо дитину тому, що християни в неділю йдуть у храм і беруть із собою дитину, яку причащають. Коли дитина не охрещена, її ще не можна причащати, адже вона не долучена до церкви. І ми її долучаємо. Такий смисл хрещення», – тлумачить о. Андрій. І проводить паралель зі світським життям, коли ще із садка дитину навчають англійської мови, а не чекають, поки підросте і саме вибере, яку мову вивчати. Вже у свідомому віці людина може або ж підтвердити своє хрещення, або ж відмовитися від нього. У людини завжди є вибір. «Але християни виховують християнина. Це головне завдання їхньої сім’ї», – наголосив гість програми.

23 січня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Священик Андрій Ротченков
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери