Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПушко Віктор, протоієрейПротоієрей Віктор Пушко: Хто хоче об’єднуватися – шукає можливості
Новини

Протоієрей Віктор Пушко: Хто хоче об’єднуватися – шукає можливості

Протоієрей Віктор Пушко на ток-шоу

Головний редактор єпархіальної радіостудії «Благо» взяв участь у ток-шоу «Протилежний погляд Live» на тему «Православна Церква в Україні: виклики та реалії».

Приводом для дискусії, яку о. Віктор проводив із представником УПЦ (МП) протоієреєм Олегом Точинським, став початок процесу визнання Вселенським Патріархом Варфоломієм української церковної автокефалії.

Священики висловилися щодо різних аспектів порушеної проблеми. Чи втручається держава в церковні справи, вживаючи певні кроки для здобуття автокефального статусу Православної Церкви в нашій країні? Яка процедура його надання? Які Церкви підтримають це рішення, а які – ні? Як церковне питання пов’язано з російською агресією на Донбасі? Що перешкоджає православним християнам жити в мирі? Чи не є нинішнє протистояння боротьбою священнослужителів за парафіян?

Представник Київського Патріархату нагадав, що Церква – живий організм. Її розділення в Україні є хворобою, яку слід невідкладно лікувати. Знаючи, що російська держава та її Церква всіляко перешкоджають духовному єднанню українців, о. Віктор зазначив: «Хто хоче долати розкол – той шукає можливості, а хто не хоче – шукає причини, аби це відкласти».

Очевидно, визнання автокефалії – великий консолідуючий чинник для українського народу, а зацікавлення в ній держави пояснюється необхідністю самозахисту, адже це питання національної безпеки.

З метою утримувати вірних під впливом російської імперії, ієрархи УПЦ (МП) протягом років вдаються до різних маніпуляцій. Наприклад, нерідко приховують свою підпорядкованість Москві. На користь країни-агресора вони налаштовують своїх парафіян і проти автокефалії, тоді як 1991 р., коли Україна стала незалежною, Помісний Собор УПЦ був одностайним у її необхідності.

«Що зробило керівництво УПЦ (МП) за 27 років із єпископатом, мирянами, кліром, духовними навчальними закладами, які виховують пастирів, з монахами, що зараз в УПЦ 50 на 50 «за» і «проти» автокефалії?» – запитує протоієрей Віктор Пушко.

Передача вийшла в прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» 4 травня (повтор – 6 травня о 19.00). Ведучим був Тарас Шкітер. Переглянути відео можна ось тут.

5 травня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Протоієрей Віктор Пушко
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери