Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархіяЦерковний календар: що відзначаємо 9 жовтня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 9 жовтня

Йоан Богослов

Цього дня особливо вшановуємо апостола і євангеліста Йоана Богослова, а кілька парафій нашої єпархії святкують храмові празники.

Святий – син Заведея і Саломії (доньки Йосифа Обручника), був одним із дванадцяти найближчих учеників Ісуса. Улюблений учень Спасителя, який усе своє життя присвятив служінню любові.

Він покинув родину і з братом Яковом пішов за Христом. Господь на хресті довірив йому Пресвяту Богородицю, Яку Йоан оберігав аж до Її успіння. Потому разом зі своїм учнем Прохором пішов у Малу Азію (теперішня Туреччина), бо йому випав жереб там проповідувати Слово Боже.

Апостол навертав грішних, «безнадійних» людей і, як добрий пастух, завжди знаходив свою вівцю. Перебуваючи в місті Ефес, написав своє Євангеліє. Воно дещо відмінне від перших трьох (од Матфея, Марка, Луки) певним містичним настроєнням. У ньому на початку проголошується, що Бог є Слово: «Споконвіку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог». Це одна з причин, чому Йоана називають Богословом.

Трудами цього подвижника є також три соборні послання і книга Одкровення (Апокаліпсис). Згадується святий і в Діяннях апостолів.

Упокоївся угодник, проживши сто років (єдиний із найближчих учеників Спасителя помер своєю смертю). Його останніми словами були ті ж, котрі не втомлювався повторювати протягом усього служіння: «Любіть один одного». За переданням, коли через якийсь час після його смерті християни відкрили могилу, то тіла там не було.

У нашій єпархії такі парафії названо на честь апостола і євангеліста Йоана Богослова: у Ковельському районному деканаті – села Будище, Озерне, Стеблі; у Ківерецькому – Сильно, у Рожищанському – Уляники, у Луцькому районному – Сьомаки.

Усі події цього дня згідно з єпархіальним календарем – ось тут.

4 жовтня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери