Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархія28 липня – рiвноапостольного великого князя Володимира
Новини

28 липня – рiвноапостольного великого князя Володимира

Рівноапостольний великий князь Володимир

Цього дня також відзначаємо День хрещення Київської Русі-України. Як зазначає нам єпархіальний календар, храмові свята матимуть церкви на честь цього святого в Луцьку, Ковелі та с. Тарасове Луцького районного деканату. 20 літ тому (1998 р.) засновано храм Успіння Пресвятої Богородиці в с. Гаразджа цього благочиння.

1026 років тому Господь послав на Київську землю Свого обранця. Ним стала людина, яка відіграла важливу роль в історії Русі. Завдяки їй ми знайшли віру в істинного Бога, стали християнами. «Красне Сонечко», «великий князь», «рівноапостольний», «святий» – усі ці слова спрямовані до однієї особи: святого рівноапостольного і великого князя Володимира. Життя просвітителя збережено в літописі преподобним Нестором і коротко накреслено майже сучасним йому чорноризцем печерським Яковом.

Перший період життя і князювання Володимира пройшов у язичництві. У 980 році Володимир вступив на престол і явив себе не тільки хоробрим воїном, подібно до батька Святослава, але і мудрим правителем, як бабуся, свята Ольга. Бажання пізнати істину вже зайнялося в душі Володимира, який з дитинства пам'ятав її християнські звичаї та поради, і разом із християнами плакав над її могилою. Він почав займатися пошуками тієї віри, яку хотів утвердити для себе і для підданих у своїй державі. Спершу мав намір реформувати язичницьку віру наших предків, та цей «експеримент» зазнав невдачі. Тоді князя, зокрема і з політичних мотивів, зацікавила віра греків – Християнство східного обряду (поділу на Православ’я та Католицтво тоді ще не існувало). Так було прийнято історичне рішення про хрещення Русі. Одначе до пори до часу він із цим рішенням зволікав.

У 988 році Володимир зібрав численне військо і пішов війною на Корсунь (так слов’яни називали грецьку колонію Херсонес, нині в міській межі Севастополя). А там захотів узяти собі за дружину візантійську царівну Анну. Зрозуміло, що християнська принцеса не могла вийти заміж за нехристиянського державця. Та раптом, як описує «Літопис руський , у князя захворіли очі, він осліп. Князь упав духом, але царівна утвердила його у Христовій вірі. Володимир увірував і велів усе приготувати для свого хрещення. Як тільки єпископ поклав руку на його голову і став занурювати в купіль, князь прозрів і прославив Бога.

Згодом, повернувшись на Русь, Володимир наказав киянам хреститись, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Місцевість, де були введені в хрест діти Володимира Великого (Хрещатицьке джерело), досі називається Хрещатиком. Велів усюди руйнувати капища, скидати кумирів і ставити нашвидку зрубані церкви, розіслав пресвітерів для хрещення народу. В Києві, на колишньому пагорбі Перуна, щоб винищити пам'ять про язичницького бога, поставив церкву в ім'я свого покровителя – Святого Василя. Хрещення прийняли після Києва жителі Новгорода і Смоленська, Полоцька і Турова, Пскова, Чернігова, Курська, Ростова Великого та інших міст. Але мусимо зазначити: далеко не завжди навернення в істинну віру відбувалося з належною підготовкою, часто силоміць.

Щоправда, просвічення Русі трохи не відразу почалося церковнослов'янською мовою: Візантія направила на Русь не лише грецьке, а й болгарське духовенство і богослужбові книги церковнослов'янською, тобто давньоболгарською, що в той час була ще добре зрозумілою русинам. До кінця X століття на Русі вже були свої священики та диякони, значно зросла кількість грамотних людей різного віку і звань. Київська Русь досягла розквіту, її вплив поширився далеко. Епоха святого Володимира стала ключовим періодом для державного становлення нашої Вітчизни.

Хреститель захворів і несподівано віддав дух Господу в селі Берестове поблизу Києва 15 липня 1015 року. Він правив Руською державою 37 літ, із них 28 – прожив у Хрещенні.

Князь Володимир причислений до лику рівноапостольних, оскільки не тільки сам навернувся до Християнства, але й посприяв, щоб воно стало державною релігією Київської Русі.

26 липня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери