Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Новини

Луцьк. 80 років тому...

Священнослужителі й миряни взяли участь у Богослужіннях та скорботних заходах із приводу скорботного ювілею – знищення органами НКВС в’язнів у 1941 р.

Поминальні заходи очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним молилися канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, луцький міський декан протоієрей Михайло Онищук, місцеве духовенство, представники інших конфесій, викладачі й студенти Волинської православної богословської академії.

Під спів «Вічная пам’ять» керівництво області й міста поклало квіти до пам’ятника жертвам політичних репресій, на місцях, де відбулися розстріли, а на території Свято-Архангельського чоловічого монастиря (вул. Кафедральна, 16), де колись і знаходилася луцька в’язниця, відправлено заупокійну літію.

У слові архіпастир, згадуючи й аналізуючи трагедію, яка відбулася 80 років тому, зазначив, що розстріляли ті, кого зустрічали, як «визволителів». І відголос отого слова лунає в сьогоденні, коли ми, згадуючи Другу світову, радіємо перемозі. А якій перемозі ми радіємо? – запитав владика. Перемозі одного тоталітарного режиму над іншим. Для українців це не була перемога, це була і є трагедія.

Потрібно змінювати свій світогляд. «Не буде в нас ніякої незалежної України, якщо не вийдемо з Єгипту духовного», – провів керуючий єпархією паралель із церковною історією. Тож аби таке не повторилося, слід не просто пам’ятати і вшановувати, а й робити висновки. В іншому випадку трагедії повторюватимуться. «Я не хочу, аби через 50 років інша плеяда священнослужителів стояла на якомусь місці, подібному до цього, і вшановувала сьогоднішніх українців», – підкреслив митрополит.

Уночі з 22 на 23 червня в пам’ять про невинно загиблих на території монастиря відправили панахиду. Богослужіння відбулося в рамках акції «Ніч у Луцькій тюрмі».

Вшанували розстріляних в’язнів і в Ковелі. Духовенство провело богослужіння на меморіалі, що на території філії «Волиньгазу». Очолив молитву протоієрей Анатолій Александрук, декан Свято-Димитрівського округу.

24 червня 2021 р. Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Луцький міський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери