Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниНикодим (Смілий), ієромонахНавіщо хреститись і який хрест правильний?
Новини

Навіщо хреститись і який хрест правильний?

Про хрест і хресне знамення в житті віруючої людини розповів настоятель Луцького братського Хрестовоздвиженського монастиря ігумен Никодим (Смілий) у програмі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Хрест – один із символів християнства, який знаменує перемогу життя над смертю, добра над злом, Божої правди над гріхом.

Пригадуючи розп`яття Ісуса, о. Никодим розповів, що такий вид страти був найстрашнішим у Римській імперії. Його призначали для особливо тяжких злочинців: людина помирала не від ран, а задихаючись, в агонії. Перед Ісусом Христом розіпнули, зокрема, учасників повстання Спартака проти рабовласництва. Їх карали вздовж доріг, аби всі бачили ці муки і не думали чинити опір владі Риму.

Настоятель монастиря розповів, що цариця Єлена, шукаючи християнські реліквії у IV ст., знайшла хресні древа. Але не могла розібратися, на якому були страчені розбійники, а на якому – Ісус. Поруч проходила похоронна процесія. Цариця наказала її спинити. По черзі до покійника прикладали ці древа, і коли вже останні дошки приклали, раптом чоловік воскрес.

«Тому хрест назвали животворчим... Після цього люди розпочали накладати на себе хресне знамення, згадуючи Святу Трійцю, щоб відігнати від себе замисли злих духів. Так, людина, молячись і хрестячись, отримує благодатні дари від Бога», – пояснив ігумен Никодим.

З його слів, коли нашу віру в Римській імперії переслідували, віруючі використовували різні знаки. Сьогодні ж у більшості як приналежність до християнства ми носимо хрестика, накладаємо знак хреста.

«При вході в храм варто накладати хресне знамення… Хреститися можна, коли проходимо біля хрестів, фігур, храмів, бо це теж вияв нашої поваги, віри. Хрестимося перед іконою, бо так ми розпочинаємо діалог із Богом. Обов`язково накладаємо хресне знамення, коли чуємо призивання Святої Трійці – прославлення Бога: “Во ім`я Отця і Сина і Святого Духа”», – зауважив душпастир.

Є традиція, як розташовувати хрести на куполах храму: вівтар орієнтований на схід, а людина заходить із заходу, тому хрест має бути повернутий до обличчя вірян. Скільки куполів – стільки і хрестів установлюють на церкві.

Татуювання хрестів на тілі, каже ігумен, не має нічого спільного з релігією. Так само це стосується друку на одязі чи просто прикрас у вигляді хреста.

Священнослужитель пояснив, що натільний хрестик не надягають напоказ. Водночас у служителів церкви є традиція носити хрест відкрито на грудях: це показує, хто є хто в церковній ієрархії.

Форми цього знака нашої віри сьогодні бувають різними. У православних християн він переважно восьмиконечний: сам хрест, зверху перемичка з табличкою (де написали, що було “виною” Спасителя), і знизу коса перемичка, на рівні стоп Христа. У Греції використовують рівносторонній чотирикутний хрест. Є ще грузинський знак хреста – його зробили з гілочки винограду, де була центральна гілка і ще дві бокові під кутом. У католиків – чотиристоронній латинський хрест. Є тау-хрест, який нагадує букву «Т». Є хрест перевернутий: іноді його, через незнання, вважають сатанинським. Насправді, каже о. Никодим, це хрест апостола Петра, який було зрадив Спасителя, все життя каявся, а коли прийшов час постраждати за віру, сказав, що недостойний бути розіп`ятим, як Спаситель, і попросив, щоб його розіп`яли вверх ногами. А хрест у вигляді букви «Х» – апостола Андрія Первозваного.

Тобто форми різні, а суть та сама – нагадування про велику жертву Сина Божого задля нашого спасіння.

6 червня 2023 р. Інші новини за рубриками: Ієромонах Никодим (Смілий)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери