Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниНикодим (Смілий), ієромонахУ Хрестовоздвиженському братстві – нове керівництво
Новини

У Хрестовоздвиженському братстві – нове керівництво

У Луцькому Хрестовоздвиженському православному братстві (відродженому) відбулися звітно-виборчі збори.

Змінено керівний склад і затверджено новий статут. Про це інформаційній службі єпархії повідомили намісник однойменного братського монастиря ієромонах Никодим (Смілий) та завідувач Музею Луцького братства Олена Бірюліна.

Новим головою обрано Ігоря Бурчака, кандидата технічних наук, професора кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Луцького національного технічного університету. Його заступниками стали братчик Аскольд Пекарський і о. Никодим, якого ще обрано й радником із місійних питань. На зборах порушено чимало інших питань, зокрема, щодо збору коштів на реконструкцію братського некрополя.

Понад 21 рік Братство очолював Андрій Бондарчук, письменник, журналіст, депутат Верховної Ради України І скликання. За цей час відроджено некрополь, засновано музей, здійснено багато інших добрих справ.

Луцьке Хрестовоздвиженське братство засновано 1617 року, воно зробило великий внесок у тогочасне православне життя Луцька й Волині (функціонували школа, сиротинець, друкарня тощо). Після перерви в діяльності юридичне підтвердження своїх прав отримало в 1873-му. На той час Братство нараховувало 79 осіб. Його членами-покровителями були: київський, волинський і подільський генерал-губернатор, генерал-ад'ютант Ф. Трепов, обер-прокурор Святішого Синоду К. Побєдоносцев. Активну участь брав голова з'їзду мирових посередників П. Косач – батько Лесі Українки. Почесним членом був історик, етнограф, архівіст, письменник О. Левицький.

Тоді за почином Братства розпочалася відбудова пам'ятки архітектури XVII ст. – Хрестовоздвиженської церкви (освячено у серпні 1890 р.), оздоблено кілька занепалих на той час храмів (зокрема, Свято-Троїцький кафедральний собор і Свято-Покровську церкву), зведено нові каплиці в центрі Луцька.

1890 року Братство облаштувало давньосховище, в якому зберігалися рукописні книги і стародруки, що належали братській книгозбірні в минулому. На його базі проводилась екскурсійна робота (фактично – перший громадський музей Луцька). Братчики також заклали: книгарню, бібліотеку, притулок і лікарню для найбіднішого населення міста й околиць, відкрили церковнопарафіяльну школу. Згодом при школі діяли вечірні класи для дорослих. Усі братські заклади були доступні для людей різного віросповідання та статків. Братство організовувало для населення краю народні читання.

Після Першої світової війни, коли Західна Волинь увійшла до Польщі, Братство стало виразником інтересів української людності краю та його просвітницьким центром. У той час братчики переклали українською мовою багато богослужбових книг.

На початку 1944 року, після входження до Луцька Червоної армії, Братство знову припинило існування, а 1990-го – знову відновилося, вже як Волинське крайове братство Святого Андрія Первозваного. Отже, Луцькому Хрестовоздвиженському братству – понад 400 років.

Не так давно в його музеї вперше представлено нову корогву – символ Братства, у виготовленні якої (комп’ютерний варіант-модель для машинного вишивання) взяв участь теперішній голова Ігор Бурчак.

21 листопада 2018 р.
Інші новини за рубриками: Мирянські організації, Протоієрей Василь Клочак, Ієромонах Никодим (Смілий)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери