Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМіжконфесійні контактиЩо робить на українському Поліссі Патріарх Кирил?
Новини

Що робить на українському Поліссі Патріарх Кирил?

Священики ПЦУ виявили ще одне підтвердження того, що духовенство УПЦ (МП) обманює своїх парафіян щодо статусу своєї Церкви.

У храмі с. Годомичі Маневицького р-ну, де парафія вийшла з Московського Патріархату, возз’єднавшись із Православною Церквою України, новопризначений настоятель священик Роман Медвєдєв виявив брошуру... «Пасхальное послание Патриарха Московского и всея Руси Кирилла», датовану 2017 роком. Причому – текст подано не тільки російською, а й українською (!) мовами. Місцеві церковні прислужники підтвердили, що попередній душпастир із МП виголошував це послання за тогорічним великоднім Богослужінням.

Треба сказати, що у Православ’ї є така доволі давня традиція, коли Предстоятелі Помісних Церков, єпархіальні архієреї з нагоди найбільших свят звертаються зі спеціальними проповідями, які називаються посланнями. Насамперед – це Пасха й Різдво Христове.

Зрозуміло, що керуючі єпархіями звертаються лише до пастви на своїй території, а от Предстоятель – до всієї церковної спільноти. І дійсно, коли подивитися Устав РПЦ на її офіційному сайті, то в главі IV, п. 7 читаємо: «Осуществляя свою каноническую власть, Патриарх Московский и всея Руси... ж) обращается с пастырскими посланиями ко всей полноте Русской Православной Церкви».

Тут усе зрозуміло й проблема не в цьому. Проблема в тому, що духовенство РПЦ в Україні переважно не таке чесне перед парафіянами, як хоча б колишній настоятель із с. Годомичі. Воно навмисне прикривається назвою Українська Православна Церква, щоб ввести в оману прихожан. Воно постійно повторює: «Ми не російська, а українська Церква, наш Предстоятель не в Москві, а в Києві, ми самостійні і незалежні» тощо. Заради того, щоб не видати себе, дехто навіть не поминає Московського Патріарха під час Відправ та служить українською мовою.

Ось і на так званому стоянні за віру в Луцьку перед облдержадміністрацією 28 лютого представники МП тримали плакати, переконуючи: «Ми є УПЦ».

Чи можна цю частину ідеології РПЦ не називати дезінформаційною? Відверто кажучи, важко назвати інакше. Як і важко припустити, що таким чином українські адепти «Русского мира» зневажають чи соромляться свого московського Предстоятеля і справжньої назви Церкви.

Але поки говорять людям одне, діють, як їм треба. Колишній настоятель із Годомич не їздив же за посланням Патріарха в Москву. Все робиться централізовано: з Московської Патріархії в Київську митрополію, звідти – в управління єпархій, а далі –у храми. Зокрема, за словами маневицького декана ПЦУ протоієрея Андрія Закидальського, послання Предстоятеля РПЦ за різні роки, зокрема, роки нинішньої російської агресії щодо України, виявлено й у церквах інших громад, які покинули Московський Патріархат.

До речі, це повідомлення перегукується з іншим, опублікованим нами минулого місяця. Тоді йшлося про антимінси, підписані Патріархом Кирилом для українських храмів.

5 березня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери