Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМіжконфесійні контактиВладика Михаїл: ніхто не захоплюватиме храми
Новини

Владика Михаїл: ніхто не захоплюватиме храми

4 жовтня 2018 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у ефірі телеканалу «Прямий». Кадр із відео телеканалу «Прямий» Митрополит Луцький і Волинський в ефірі телеканалу «Прямий» пояснив процес надання Томосу Українській Церкві та що буде після його отримання.

Зокрема, високопреосвященний, відповідаючи на питання про «захоплення храмів та святинь», у яких тепер моляться віряни Московського Патріархату, зазначив, що ніхто не забиратиме церкви та монастирі насильно. Адже до якої юрисдикції належати, вирішує сама громада на парафіяльних зборах. «І тому це більше “лякалки” такі, що зараз щось буде відбуватися – хтось когось буде захоплювати. Ніхто нікого не буде захоплювати. Сама громада, згідно з чинним законодавством, приймає рішення, до якої їй конфесії належати – до Московського чи до Київського Патріархату», – тлумачить керуючий єпархією. Тож так буде і щодо належності до РПЦ чи до об’єднаної УПЦ.

Також владика додав, що основні речі, якими залякують вірян, – це мова, якою моляться, й майно. Якою мовою молитися – визначає теж громада, а майно (історичні пам’ятки) належить державі, і саме вона визначає, кому його передати. «Вона зважає, якої громади є більше і кому воно повинно належати [бути передано в користування]. Сама громада проголосує, чого вона хоче. Це залежить від людей: скільки людей буде підтримувати одну Церкву, скільки людей буде підтримувати другу Церкву. І, зважаючи на бажання віруючих людей, держава буде визначатися, кому належить ця церква (майно, мається на увазі)».

Тобто не буде відбуватися ніякого силового захоплення. Вірянин є вільним у своєму виборі відповідно до чинного законодавства. «Неможливо захопити тих, які не хочуть до тебе йти. Але й неможливо втримати тих, які в тебе не хочуть бути», – запевняє митрополит Михаїл.
6 жовтня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери