Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМистецтвоУ Луцьку представили проєкт «Українські барокові партеси. Забуті композитори» (оновлено)
Новини

У Луцьку представили проєкт «Українські барокові партеси. Забуті композитори» (оновлено)

Мистецький захід хору «Кредо» храму Холмської ікони Богоматері (регент Катерина Токало) відбувся в РЦ «Промінь».

Глядачам представлено інноваційні культурні продукти як поєднання давньої української музичної спадщини і сучасного відеовиробництва. Це музичні кліпи «Партесний концерт „Дух Твой благий“» Симеона Пекалицького (запис в Олицькому Свято-Троїцькому костелі), «Партесний концерт № 11 „Ізбавленія посла Господь людем Своїм“» Івана Домарацького (запис у Луцькому замку), відеоподкасти «Українські барокові партеси: забуті композитори» у трьох серіях («Витоки», «Персоналії-аноніми», «Партесний спів у Луцькому Хрестовоздвиженському братстві»). Катерина Андріївна як стипендіат грантової програми «Відновлення культурно-мистецької діяльності» реалізувала їх за підтримки Українського культурного фонду. Мета проєкту – відкриття давніх українських композиторів для широкого загалу та популяризація хорового співу, вітчизняної барокової музики.

Перед початком дійства вона звернулася до присутніх: «Цей проєкт – трансформація мене як українки. Маючи палку любов до барокової музики, а в репертуарі „Кредо“ є й зразки західноєвропейського бароко, я почала замислюватися: чому ми співаємо лише твори західних композиторів? І я почала шукати українське бароко. І знайшла українські барокові партеси – це унікальне явище, яке ми вирішили популяризувати для широкого кола».

Хвилиною мовчання присутні пом’янули дослідника давньої української музики Івана Кузьмінського, який загинув 17 травня на Луганщині, виконуючи бойове завдання.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл подякував хористам за чудове виконання і пригадав, як у 1991 р., навчаючись у семінарії, долучався до вивчення та виконання церковного партесного співу.

Вечір також відвідали і виступали з вітальними словами: міський декан і настоятель храму Холмської ікони Богоматері протоієрей Михайло Онищук, намісник луцького Братського монастиря Воздвиження хреста Господнього ігумен Никодим (Смілий), заступник міського голови Ірина Чебелюк, доктор мистецтвознавства, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Ольга Шуміліна. В презентації взяли участь викладачі та студенти Волинської православної богословської академії, представники влади, багато парафіян.

Партеси (з лат. partes — «частини», «партії», «голоси») – це багатоголосний спів. У XVII–XVIII ст. церковне багатоголосся замінило одноголосний знаменний спів. Ця барокова музика вражала сучасників складністю і красою. Вона викликає захоплення і сьогодні. Найбільш характерний її жанр – партесний концерт. На його основі у другій половині XVIII ст. сформувався хоровий духовний концерт, який витіснив партесний спів.

Більшість українських партесних творів, які збереглися в рукописах, анонімні. Відомі лише небагато композиторів. Зокрема, це Микола Дилецький, Іван Домарацький, Симеон Пекалицький та Герман Левицький.

Подивитися кліпи й подкасти можна на ютуб-каналі хору за посиланням: https://www.youtube.com/@credo3637



6 листопада 2023 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери