Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМистецтвоВ єпархії проводять різдвяні заходи (оновлено)
Новини

В єпархії проводять різдвяні заходи (оновлено)

За участю духовенства, церковних колективів та вихованців недільних шкіл у деканатах відбуваються різдвяні дійства та благодійні акції.

Так, 21 грудня декан Свято-Дмитрівського округу Ковельського деканату протоієрей Анатолій Александрук разом із духовенством цього благочиння відвідали «Волинський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» у Ковелі. Панотці вручили дітям подарунки, які приготували разом із парафіянами, та спільно колядували. Цей комунальний заклад призначено для тривалого (стаціонарного) та денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах, для надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги.

24 грудня намісник луцького Братського монастиря Воздвиження хреста Господнього ігумен Никодим (Смілий) взяв участь у соціальному проєкті «Частинка добра». Захід наставництва дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (школярі 10–11 класів Луцької територіальної громади), що відбувся в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, проводиться п’ятий рік поспіль Управлінням соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Основна мета – допомогти дітям знайти правильні орієнтири у вирі дорослого життя, сформувати позитивний світогляд та мотивувати їх на професійні й особисті успіхи. Учасниками були 13 дітей-сиріт, представники влади, відомі лучани. За словами о. Никодима, кожен розповідав свої історії досягнення успішності.

Цього дня настоятель луцького храму Архістратига Михаїла (р-н Вишків) протоієрей Степан Гайгель разом із вихованцями парафіяльної недільної школи взяли участь у міському дійстві «Засвіти добром ялинку на різдвяні свята», що відбувалось у цьому мікрорайоні. Юні парафіяни виступили з колядками та віншуваннями під керівництвом панотця. Вони – учасники XXIII фестивалю вертепів «З Різдвом Христовим!», що проходив у міському Палаці культури 9 січня. Колектив, який посів ІІ місце у конкурсі, представив вертепне дійство «Ідемо вклонитись малому Ісусу».

9, 14 січня архієрейський камерний хор «Оранта» (керівник – заслужений діяч мистецтв України Василь Мойсіюк) взяв участь у святковому дійстві «Тиша» мистецького простору луцького незалежного театру «Гармидер». У виконанні «Оранти» прозвучало понад десять старовинних та сучасних колядок.

Уперше прославляли Господа різдвяними піснеспівами у новозведеному храмі жіночого монастиря Покрови Пресвятої Богородиці с. Тростянець Ківерецького деканату. Завітали колядники місцеві, а також із Луцька, Ковеля, Володимира, інших куточків Волині. Стараннями митрополита Луцького і Волинського Михаїла, багатьох жертводавців до різдвяних свят майже завершено будівництво каплиці, що на території обителі. Церковця була мрією ігумені Марії (Ігнатенко), яка у жовтні минулоріч відійшла до Господа.

9 січня голова пенітенціарної служби Управління єпархії протоієрей Андрій Мовчанюк із військовими капеланами завітали до персоналу й підопічних Луцького слідчого ізолятора з колядою. Того ж дня панотці побували в 204-й бригаді тактичної авіації, що в обласному центрі, і разом із військовими славили новонародженого Христа.

Хор «Кредо» луцького храму Холмської ікони Божої Матері став учасником ХІІІ Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську. 10 січня співаки виступили з оригінальними колядками. А 23-го колектив дав концерт у Палаці культури Луцька. У програмі «Різдво в просторі та часі» звучала барокова музика XVI ст., різдвяні гімни Італії, Німеччини, Польщі, Франції в різних обробках, українські колядки, щедрівки, інші піснеспіви.

Духовий оркестр Луцького прикордонного загону колядував в Управлінні єпархії для владики Михаїла, канцлера протоієрея Миколи Цапа та інших працівників. У виконанні військових музикантів під керівництвом старшого лейтенанта Петра Лукавого прозвучала вокально-інструментальна композиція на різдвяну тематику. Офіцер передав вітання від командування, а військовий капелан в/ч 9971 протоієрей Михайло Хімчак звернувся зі словом про народження Спасителя світу.

14 січня, в день Обрізання Господнього та Василія Великого, керуючий єпархією разом із кліриками кафедрального собору відвідав облдержадміністрацію, облраду, Луцьку міськраду, колективи інших державних закладів. Священнослужителі виступили з колядками та щедрівками, вітаючи керівництво та працівників зі святами.

До храму Ікони «Неопалима Купина», що на території пожежно-рятувальної частини № 25 обласного центру (вул. Грибоєдова, 1), завітали батьки з дітьми громадської організації «Даун-синдром». На запрошення настоятеля священника Віталія Ващука «сонячні діти» привітали присутніх колядками та щедрівками. А потому вогнеборці влаштували їм екскурсію пожежною установою.

16 січня на Театральному майдані обласного центру відбулась громадська акція «Спільна коляда» в рамках етнофестивалю «Різдво у луцькій родині». З програмою нашу єпархію представилихор «Кредо» та квартет церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці «Родинне джерельце». Цю сім’ю протоієрея Миколи Савчука удостоєно подяки Луцької міськради. Учасників фестивалю привітав староста кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець. Він передав вітання і благословіння від митрополита Михаїла, порадив відроджувати прадавні традиції та колядки і славити ними Бога, свою землю й народ.

Учні Центру християнського виховання дітей та молоді (директор – диякон Петро Лисенко) завітали до гіпермаркету «Там-Там» на запрошення його керівництва і представили вертепну виставу.

Численні різдвяні фестивалі, концерти, доброчинні заходи відбулися у деканатах єпархії.

17 січня 2022 р. Інші новини за рубриками: Мистецтво
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери