Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитУ Кременці відбулася всеукраїнська конференція про Почаївську лавру (оновлено)
Новини

У Кременці відбулася всеукраїнська конференція про Почаївську лавру (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, кандидат історичних наук, викладачі й студенти Волинської православної богословської академії взяли участь у цьому науковому заході.

За повідомленням сайта vpba.edu.ua, конференцію «Почаївська лавра та її вплив на формування української православної ідентичності» присвячено 90-річчю української маніфестації, яка проходила у вересні 1933 р. під гаслом «Почаївська лавра мусить бути українською».

Перед відкриттям конференції відслужили молебень у Преображенському соборі, який очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор. Науковий захід проходив у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Т. Шевченка, у приміщенні якої 300 літ тому діяла Волинська духовна семінарія.

У своєму виступі владика Михаїл підкреслив, що Почаївська лавра – святиня українського народу. Ми повинні усвідомити, що вона є нашою святинею. Це повинна зрозуміти і влада, яка поки що не проявляє особливих дій, бо тоді що там робить МП? «Щодо зміни юрисдикції у Почаївській лаврі, це залежатиме від держави в першу чергу… Найідеальніше – це об’єднання трьох гілок православних – ПЦУ, УПЦ і УГКЦ. Бо на Почаївську лавру також претендують греко-католики (вони робили непоодинокі заяви). Я вважаю, що три церкви повинні об’єднатися в одну і бути в статусі Київського патріархату», – наголосив архієрей. До речі, вже не вперше митрополит Михаїл висловлюється про перспективу повернення українських греко-католиків (які в літургічних текстах і надалі називають себе православними) у нашу церкву – через розірвання Берестейської й Ужгородської уній.

Учасниками пленарних засідань наукової конференції, зокрема, були наші протоієреї Владислав Фульмес, кандидат історичних наук, і Микола Цап’юк, кандидат богословських наук, доцент.

2 жовтня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери