Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитВладика Михаїл – на церемонії нагородження медиків (оновлено)
Новини

Владика Михаїл – на церемонії нагородження медиків (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський побував на оголошенні результатів відзначення орденом Святого Пантелеймона в Управлінні охорони здоров'я Волинської ОДА.

Культурно-духовне дійство «Під покровом святого Пантелеймона» відбулося з нагоди вшанування пам’яті загиблих під час війни з російським агресором та нагородження медичних працівників.

Керуючий єпархією зазначив, що в церкви та охорони здоров’я багато спільного – зцілення душі й тіла, і навіть символ однаковий – хрест. Потому разом із головним військовим капеланом єпархії протоієреєм Михайлом Бучаком і старостою кафедрального собору Святої Трійці протоієреєм Володимиром Подольцем помолився за людей у білих халатах. Хор «Кредо» луцької парафії Холмської ікони Богоматері виконав «Молитву за Україну» Миколи Лисенка.

Окрім номінантів, почесні грамоти за професійність та доброчесність отримали військові медики й інструктори, цивільні лікарі та керівники медичних установ різних рівнів. Частина з нагороджених не змогли отримати відзнаки особисто, бо несуть службу в лавах ЗСУ як контрактники, мобілізовані чи добровольці.

Великомученик і цілитель Пантелеймон з давніх часів вважається покровителем лікарів. Молитви хворих, із вірою звернені до нього, приносять полегшення, зцілюють від фізичних і духовних недуг. Пантелеймон жив у кін. ІІІ – на поч. ІV ст. в Римській імперії (м. Нікомідія Віфанської провінції). Батько його був язичником, а мати – християнкою. Хлопчика назвали Пантолеоном (грецькою означає «по всьому лев»), і лише пізніше, коли отримав цілительські й духовні дари, люди стали називати його «Пантелеймон» – «усемилостивий». Земне життя угодника було коротким: він прийняв мученицьку смерть іще юним. Оповідають, що Пантелеймон навчався наук стародавніх греків, проявляв чудові здібності, відрізнявся приємною вдачею і манерами.

Орден Святого Пантелеймона – це відзнака за професіоналізм та милосердя, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров'я. Відзнаку засновано у 2009 р. Міністерством охорони здоров'я спочатку як «Хрест Пантелеймона Цілителя», вручалася за видатні особисті заслуги. Її благословили предстоятелі трьох найбільших християнських церков України.



23 червня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери