Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитРіздво за новоюліанським стилем: у соборі святкова служба
Новини

Різдво за новоюліанським стилем: у соборі святкова служба

У кафедральному соборі Святої Трійці відбулося різдвяне богослужіння. Його очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Напередодні, у Навечір’я Різдва (Святвечір), під проводом високопреосвященного відправили всенічну. З ним служили декан протоієрей Микола Нецькар та інше духовенство.

У проповіді архіпастир наголосив, що сьогодні відзначаємо свято з гіркотою. Але згадуємо про народження Спасителя з надією на перемогу і єднання. Ми нині живемо зі всім християнським світом одним духом, одними вустами і єдиним серцем. Тож варто змінюватися в кращу сторону і єднатися між собою.

Також владика зазначив, що сьогодні волинські паломники мають змогу відсвяткувати Різдво за новоюліанським стилем разом зі Вселенським Патріархом, перебуваючи в Константинополі.

Після відправи архієрей запросив вірян заколядувати на головній площі міста. Саме тут відбуваються важливі для нашої громади події, саме тут ми проводжаємо героїв в останню дорогу. Тому саме тут сьогодні повинна лунати колядка. Аби наші серця наповнилися душевним теплом і наблизилися до Господа. Аби Всевишній за нашими молитвами швидше дав перемогу і спокій для нашої землі.

Нагадаємо, що цьогоріч Синод ПЦУ дозволив відсвяткувати Різдво за новим стилем. Тож парафії самостійно змогли обрати, коли відправити різдвяне богослужіння. У головному ж храмі єпархії – 25 грудня для тих, хто вирішив відзначити Різдво Спасителя за новоюліанським календарем, та 7 січня, для тих, хто святкує його за старим стилем.

Службу Божу транслював у прямому ефірі «12 канал». Коментував викладач Волинської православної богословської академії кандидат філософських наук Ігор Сацик. Співав архієрейський хор «Оранта» (художній керівник і головний регент – заслужений діяч мистецтв Василь Мойсіюк).

Увечері після вечірньої в соборі відбувся концерт колядок за участю «Оранти». У виконанні співців прозвучало понад десять старовинних і сучасних колядок.

25 грудня 2022 р. Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Нецькар
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери