Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитПерший престольний празник із владикою Михаїлом у Баєві
Новини

Перший престольний празник із владикою Михаїлом у Баєві

На свято Успіння Пресвятої Богородиці митрополит Луцький і Волинський очолив Божественну літургію в однойменному храмі цього села Луцького районного деканату.

Із керуючим єпархією співслужили: декан протоієрей Володимир Присяжнюк, настоятель протоієрей Ігор Скиба, інше духовенство.

Церковними відзнаками нагороджено жертводавців, інших активних парафіян – архієрейськими благословенними грамотами.

Цей Божий дім збудовано 1875 року. Свого часу в селі був дерев’яний храм на честь безсрібників і чудотворців Косми й Даміана. Але через велику кількість вірян, що стали сходитися з навколишніх сіл, вирішили спорудити новий. Коли розчищали місце, на одному зі зрубів помітили лик Пресвятої Богородиці. Старожили побачили в тому добрий знак: саме на цьому місці має постати новий храм. Святиню будували на кошти парафіян за допомогою священника Філарета Ковальського. (За іншими переказами, старий храм згорів від блискавки чи підпалу.)

Деякі образи Свято-Успенської церкви Баєва йменуються благодатними, а кілька, приписуваних видатному іконописцеві Йову (Кондзелевичу), передано в Музей волинської ікони. Під час Другої світової війни вороги спалили село вщент, а церква вціліла. Розповідають, що вояки, які зайшли у храм, побачили загублений молитовник рідною мовою. Ймовірно, це і врятувало його від знищення. (До речі, на основі цього переказу письменник Віктор Гребенюк написав новелу «Те, що не згоряє».) Оповідають, у баївській церкві дива трапляються й нині.

Храм, який належить до пам’яток архітектури місцевого значення, має прибудовану дерев’яну триярусну дзвіницю. На церковному подвір’ї є поховання панотців, які тут служили. А на цвинтарі у братській могилі упокоїлася понад сотня селян, котрі в 1943 році, як викарбувано на надгробку, «під час Волинської трагедії 1943 року впали безневинно і прийняли мученицький вінець».

Успенська громада Баєва возз’єдналася з Православною церквою України в часи повномасштабного вторгнення Росії на нашу землю.

29 серпня 2022 р. Інші новини за рубриками: Луцький районний деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Володимир Присяжнюк, Протоієрей Ігор Скиба
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери