Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитВладика Михаїл – про важливість єднання православних українців
Новини

Владика Михаїл – про важливість єднання православних українців

Митрополит Луцький і Волинський вів мову про перехід громад МП до ПЦУ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» в етері Громадського інтерактивного телебачення (ГІТ, uagit.tv).

«Сьогодні належить об’єднатися й Церкві, яка є в Україні, православній, в одну велику, єдину, помісну православну Церкву, яка буде мати свого керівника одного», – каже високопреосвященний.

Із початком повномасштабного вторгнення російських військ іще небагато парафій возз’єдналися з нашою Церквою. Причому більшість долучається без настоятеля. Чому священники не поспішають із переходом, владика зазначив: вони поки що не такі активні та свідомі, як миряни. Стримуються, бо в кожного є своя позиція, але нема єдиної думки. «Я зробив звернення відкрите і до ієрархів Волинської області УПЦ (МП), і до священників, написав їм персональні листи з закликом до об’єднання, відходу від Москви і об’єднання до лав одної помісної Церкви… Відгуку на сьогоднішній день поки що немає», – каже владика.

До речі, в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці третина вірян – колишні парафіяни РПЦ.

Потрібно шукати порозуміння з ними, об'єднуватися, щоб не було протистояння. «Нам не потрібне в тилу протистояння. Тому, звичайно, що ми будемо приймати громади, які проголосують в межах українського чинного законодавства – більшістю голосів захочуть перейти в ПЦУ, ми їх будемо приймати. Але ми не прихильники розпалювати на території інших громад якесь там протистояння». Все має бути мирно і спокійно. «Сьогодні велика місія України – виконати свою роль не лише захисту цілісності України, а й захисту миру і стабільності в усьому світі!» – пояснює керуючий єпархією.

Депутатам Верховної Ради надано для розгляду законопроєкти про заборону Московського патріархату на території України. Один із них передбачає, що вся власність УПЦ (МП) протягом 48 годин із дня його ухвалення інвентаризується та націоналізується в порядку, встановленому урядом. Архієрей схвалює цей документ і вважає, що його потрібно було затвердити ще 2014-го. Вже заборонено партії, які симпатизують Росії, тому так само варто заборонити релігійну організацію. Розірвати з нею договори про оренду, а святині передати у власність держави.

Подивитися повністю відео можна тут.

11 квітня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери