Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитАрхієрей про війну, церкву, віру
Новини

Архієрей про війну, церкву, віру

Про те, що турбує мирян, розповідав митрополит Луцький і Волинський Михаїл у черговій телепередачі «Духовна абетка» на «12 каналі» (12kanal.com).

Триває восьмий рік війни, а нині – чергова хвиля російського вторгнення. Окупанти знищують населені пункти, де переважає російськомовне населення, вбивають мешканців. Це геноцид, як тепер кажуть, «рашизм».

Владика запевнив: якщо ворог наміриться ступити й на волинську землю, то волиняни дадуть рішучу відсіч. Та архієрей разом із паствою і молитовно захищатимуться. Колись владика запевняв, що війни в нас не буде. І зараз це стверджує, бо це не просто завойовницька війна, а війна ненависті: завойовник загарбує, а не нищить усе підряд.

Окрім того, патріарх Кирил під час проповіді закликає вбивати вірян, а це геноцид самого православ’я. Він людиноненависник, повінчаний із дияволом. Свою церкву, на жаль, у Росії використовують не для спасіння віруючих, а як інструмент шовіністичної ідеології. Коли ще був КП, то відрізнявся від МП лише тим, що російська церква зосереджена на імперських засадах, українська – на державницьких. Російська церква благословляє своїх воїнів нищити їхні храми. Це люди, які не люблять Бога і ненавидять ближніх. Господь сказав: «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як матимете любов між собою» (Ін. 13:35). І де в них любов?

УПЦ (МП) перетворилася, по суті, на релігійну структуру ворожої держави. Чомусь наша влада не побачила в них «вовка в овечій шкурі». Нині багато єпархій МП просять надати їхній юрисдикції автокефалію від Моспатріархії. Владика Михаїл вважає це лицемірством. Не слід вірити жодному слову, поки не буде конкретних кроків: повної відмови від МП і бажання об’єднатися в єдину помісну українську церкву. В нашій області храмів МП нині ще багато, але самих вірних – уже мало.

Стосовно зруйнованої церкви в м. Волноваха: високопреосвященний постійно підтримує зв'язок із настоятелем Свято-Миколаївської церкви о. Макарієм (Дядюсем). Він вивозить із міста поранених та вбитих, а раніше опікувався нужденними і переселенцями. Місцеве керівництво запевняє, що з Божою поміччю відновлять храм.

Керуючий єпархією радить не стежити за новинами безперервно, а працювати й усі емоції скерувати на працю. Події, які маємо, нам попустив Усевишній за наші гріхи, щоб ми навернулися на шлях правди. Якщо ж ми з Богом, то нам нічого не страшно.

Повністю передачу можна подивитися тут.

18 березня 2022 р. Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери