Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитНа торжестві Богданової каплиці
Новини

На торжестві Богданової каплиці

Волинське духовенство побувало в с. Підлісці, що на Кременеччині, з нагоди відкриття першого духовно-історичного фестивалю «Богданова каплиця».

За повідомленням у фейсбуці, на сторінці Тернопільської єпархії, митрополит Луцький і Волинський Михаїл на запрошення архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора очолив Божественну літургію в Богдановій церковці та заупокійну літію за спочилими козаками. Також освячено воду в криниці біля храму та пам’ятну дошку на фасаді Божого дому з нагоди 370-річчя побудови святині.

У богослужінні також взяли участь: митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, луцький міський декан протоієрей Михайло Онищук, інші священнослужителі, представники влади, громадськості, місцеві миряни.

Привітавши присутніх зі святом, владика Михаїл нагадав про обов’язок чоловіка в сім’ї, в країні та згадав козаків і всіх воїнів, які поклали своє життя заради волі й незалежності України.

Про каплицю є згадка в середині ХVІІ століття. З церквою Благовіщення Пресвятої Богородиці (така її перша назва) тісно пов’язана одна із героїчних сторінок нашої історії – Берестецька битва 1651 р. Її побудували козаки, які кілька тижнів стояли стотисячним військом навколо Підлісців перед тим як іти на Берестечко. Тут служив преподобний Іов Почаївський, молився гетьман Богдан Хмельницький.

Перед Першою світовою війною в Підлісцях, біля підніжжя гори та джерела на залишках вівтаря Благовіщенського храму вірні побудували дерев’яну Богданову каплицю. Згодом упорядковано й відновлено місця, пов’язані з козацькою славою.

Колись біля храму був старий цвинтар. Селяни згадують, як 1991 р. під час відновлювальних робіт трактор наткнувся на велике людське поховання. За переказами, тут упокоєні козаки Берестецької битви.

11 липня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери