Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитВладика Михаїл – про богослужіння в умовах карантину
Новини

Владика Михаїл – про богослужіння в умовах карантину

Кадр з відео Богдана Климчука.

Митрополит Луцький і Волинський в інтерв'ю інтернет-проєкту «АПоговориТИ» (сайт t1.ua) розповідав про карантинні заходи у храмах єпархії.

Коли ще не було епідемії, розпочав високопреосвященний, люди так не дбали про своє здоров'я, як це роблять зараз: руки і все тіло миють. Про екологію чомусь так не дбали. Після себе залишали сміття, яке може бути причиною різних інфекцій.

Далі архієрей розповідав про дотримання санітарних норм у парафіях. У храмах є розмітки, на яких миряни повинні стояти, щоб дотримуватись дистанції 1,5–2 м один від одного. Крім того, при більшій кількості людей вони можуть молитись надворі. Минулої неділі служба із луцького собору Святої Трійці транслювалась онлайн, розповідав владика. Людей старшого і похилого віку просять лишатися вдома, священники їх відвідуватимуть. Храми постійно дезинфікуються. Сповідь проходить на певній відстані, не контактуючи з душпастирем, у спеціально відведеному місці – сповідальниці. Причастя дається лжицею (ложечкою) кожному окремо на руку.

Стосовно окроплення свяченою водою вулиць духовенством МП високопреосвященний зазначив, що це має бути за участю вірян. Хресні ходи заохочують до певних дій, передусім укріплення у вірі. А якщо це знімати на відео, яке виставлятимуть напоказ в ефір, то це не служіння.

У період карантину, як і зазвичай, у храмах звершуватимуть відправи (хоч і з невеликою кількістю людей), щоб Бог милував нас і прощав. Церкви закривати не будуть: немає підстав – надзвичайного стану немає. Священники щорічно проходять медичне обстеження, щоб не бути в зоні ризику.

А ще владика переконував, що православні храми України ніколи не були і не будуть джерелом інфекцій, бо в людей міцна віра.

26 березня 2020 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери