Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитВ єпархії відзначили Собор волинських святих та актовий день ВПБА
Новини

В єпархії відзначили Собор волинських святих та актовий день ВПБА

23 жовтня 2019 р. Актовий день ВПБА. Світлина Іллі Сая.

З нагоди Собору всіх святих землі Волинської, що відзначається 23 жовтня, в Луцьку проведено Богослужіння та урочисті заходи.

Як повідомив сайт Vpba.edu.ua, напередодні, 22 жовтня, у домовому храмі Всіх святих землі Волинської ВПБА проректор з виховної роботи ієромонах Іларіон (Зборовський), гості та студенти відслужили вечірню з акафістом.

23 жовтня Божественну літургію та подячний молебень у кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним, зокрема, молилися: архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, представники інших духовних навчальних закладів нашої Церкви.

Тут, у храмі, відбулася посвята першокурсників. Студенти отримали благословення на носіння підрясника, склали присягу, одержали студентські квитки та залікові книжки. Двоє старшокурсників мали священичу та дияконську хіротонії.

Свято продовжилося в актовій залі ВПБА. У вступному слові ректор духовного вишу отець Володимир привітав студентів, викладачів та гостей зі святом, коротко підсумував минулий навчальний рік. Також представив учасникам заходу фільм про академію.

З вітальним словом до присутніх звернулися: владика Тихон (Петранюк), ректор Львівської православної богословської академії протоієрей Ярослав Ощудляк, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, завідувач богословським відділенням Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича протоієрей Микола Щербань, представники Київської православної духовної академії, Дніпровської духовної семінарії, ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан, проректор з науково-педагогічної роботи ЛНТУ Сергій Шимчук, голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536» та ктитор Академії Віктор Чорнуха.

Далі ректор ВПБА о. Володимир Вакін зачитав документ про удостоєння подяк управління Закарпатської єпархії ПЦУ двом студентам ВПБА.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл з нагоди актового дня та 25-ліття викладацької діяльності вручив канцлерові єпархії протоієрею Миколі Цапу орден ІІІ ступеня Рівноапостольного князя Володимира Великого. Також відзначено й інших викладачів. Зокрема, благословенні митрополичі грамоти отримали доцент кафедри церковно-історичних та гуманітарних дисциплін Ігор Сацик і викладач цієї кафедри Оксана Цап.

Владика вручив гранти на оплату навчання студентам-відмінникам.

Грантами Союзу українок Америки на здобуття наукового ступеня відзначено аспірантів та докторантів ВПБА: завідувача кафедри церковно-історичних та гуманітарних дисциплін протоієрея Миколу Цапа та проректора з навчальної роботи протоієрея Ігоря Скибу.

На завершення урочистості керуючий єпархією подякував батькам, що присвятили своїх дітей Богові. Закликав бути стійкими у вірі й любити Церкву Христову.

Проректор з наукової роботи протоієрей Владислав Фульмес представив сьомий номер наукового богословсько-історичного фахового журналу «Волинський благовісник».

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні першовчителі слов’ян Кирило та Мефодій. Цей сонм поповнюється новими іменами. Зокрема, не так давно долучилися новоканонізовані: преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський. До Собору волинських святих належать і новомученики та сповідники ХХ століття.

Волинській православній богословській академії вже понад 220 років. Вона є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом (Шишацьким) 1795 р. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 р. відбулося відродження духовної семінарії в незалежній Україні, яку 2011-го реорганізовано в богословську академію.

25 жовтня 2019 р. Інші новини за рубриками: Діти і молодь, Волинська православна богословська академія, Ієромонах Іларіон (Зборовський), Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Ігор Скиба, Священик Владислав Фульмес, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери