Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитВладика Михаїл: прощати потрібно з любов’ю
Новини

Владика Михаїл: прощати потрібно з любов’ю

10 березня 2019 р. Проповідь митрополита Луцького і Волинського Михаїла на завершення Божественної Літургії у кафедральному соборі Святої Трійці. Кадр із відео єпархіальної телестудії «Собор». Сьогоднішній день наповнений великим примиренням, зазначив митрополит Луцький і Волинський на проповіді у неділю сиропусну, прощену, коли Церква згадує вигнання Адама з раю.

Кожен повинен шукати примирення для порозуміння із ближнім. Господь говорить: «Люби ближнього свого, як самого себе». Цю заповідь виконує той, хто вміє любити. Якщо ж людина себе не любить, тоді як може вона полюбити ближнього? Адже любов до себе – це найперша заповідь, яку належить утілювати щоденно. Ми є втілювачами любові.

Як сказав євангеліст Йоан Богослов, «Бог є любов». Іноді ми деяких людей називаємо «духовна людина», «духовний отець». Це та людина, яка навчає істин християнської віри на основі любові.

Владика закликає сьогодні, в прощену неділю, примиритися на засадах любові, перш за все з тими, хто нас образив. Примиритись потрібно першим, щоб перебороти свою гординю. Адже великим є той, хто зробить перший крок назустріч. Скільки б ми не падали, вставати потрібно. А коли хто хоче великого примирення, варто не згадувати минулого, щоб знову не посваритись. При цьому варто сказати: «Вибач, можливо, я тебе образив».

Якщо ж людина вважає, що поганого нічого не зробила, а не має в серці миру, все одно треба попросити вибачення, проявивши мудрість, і тоді матиме мир. Це слід робити завжди, однак Церква Христова визначила ще й конкретний день для примирення. Хто ж не примириться, той згрішить, а хто примириться – той праведник.

10 березня 2019 р. Інші новини за рубриками: Піст, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери