Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитЖабче: потрійний ювілей – з архієреєм
Новини

Жабче: потрійний ювілей – з архієреєм

12 липня 2018 р. Престольне свято у с. Жабче. Світлина інформаційної служби єпархії.

На престольний празник у цьому селі Горохівського деканату відзначили 135-ліття освячення храму Апостолів Петра й Павла, 510-ті роковини с. Жабче та 30-ту річницю відновлення церковних відправ у ньому.

Божественну Літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. У проповіді архієрей висловив задоволення, що жабчуки завжди пам’ятали своє православне українське коріння. Адже які б гоніння не були на Церкву, при найменшій можливості тут у Божому домі лунала молитва.

Тому нині селяни й мають можливість святкувати такі дати. Це заслуга громади, що змогла зберегти й відремонтувати святиню, яку передали предки, підкреслив високопреосвященний.

Із владикою служили: декан протоієрей Андрій Сидор, настоятель парафії священик Вадим Колесник, інше духовенство – місцеве та з Львівської єпархії.

На завершення свята вручено церковні нагороди жертводавцю Володимиру Кочулабу, голові райради Тараса Щерблюку, сільському голові Людмилі Фандич, старості Олексію Казміруку, співцям та іншим активним парафіянам.

За словами о. Вадима, багатостраждальний храм засновано у Жабчі 1879 р., а освятили його в 1883 р. На жаль, не обходилося без протистоянь між жабчуками – православними і уніатами. Зокрема, в 1929 р., коли настоятелем парафії був священик Віталій Сагайдаківський, він разом із близько 150 вірними зачинився в церкві, аби не віддати її. І хоча багато людей тоді постраждало, пізніше православні все ж домоглися повернення Божого дому, який є пам’яткою архітектури місцевого значення.

14 липня 2018 р. Інші новини за рубриками: Горохівський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Андрій Сидор
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери