Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМичко Василь, протоієрейАрхієрей на ювілеї Андріївської церкви в Ковелі (оновлено)
Новини

Архієрей на ювілеї Андріївської церкви в Ковелі (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський очолив Божественну літургію в храмі Апостола Андрія Першозваного у цьому райцентрі з нагоди 30-річчя відновлення цього Божого дому.

У 26-ту неділю після П'ятдесятниці, перед престольним празником, із високопреосвященним молилися: декан Благовіщенського округу протоієрей Василь Мичко, настоятель протоієрей Іван Оринчак, інше духовенство. Архієрейськими благословенними грамотами нагороджено активних парафіян.

У слові високопреосвященний зазначив, що свобода – це найбільший дар, який дав нам Спаситель. Але апостольська свобода – це розповідати про Ісуса Христа, як Андрій Первозваний.

У заповіді Господній сказано, щоб шанувати своїх батьків, «бо добре тобі буде і довго житимеш на землі». Але якщо батьків уже немає, то молитися за їхнє упокоєння і доглядати могили. Дуже важливо шанувати зараз те, що шанували наші прародичі: пісні, звичаї, обряди, імена. Це наша історія, і нам усім треба бути патріотами, тобто захисниками своєї Вітчизни, національних інтересів і цінностей. На завершення владика побажав любити Україну, свій край так, як любив апостол.

В Андріївському храмі розпочали богослужіння в роки незалежності України. Збудована ще в XIX ст., каплиця спочатку належала римо-католикам. Вона вистояла під час революцій і воєн. «За совєтів» у ній зберігали міндобрива, а потім стала будинком громадської панахиди. На початку 90-х зареєстровано громаду Апостола Андрія Первозваного. РКЦ погодилась надати для православної церкви в користування колишню свою будівлю. За короткий час стараннями тодішнього настоятеля протоієрея Дмитра Кекляка і вірних здійснено реконструкцію храму з добудовою дзвіниці. Багато допоміг у той час міський голова Анатолій Семенюк. Це була перша в Ковелі українська, з патріотичним духом церква.


12 грудня 2022 р. Інші новини за рубриками: Ковельський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Василь Мичко, Протоієрей Іван Оринчак
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери