Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЛуцький районний деканатПрестольне свято в Заборолі – з владикою (оновлено)
Новини

Престольне свято в Заборолі – з владикою (оновлено)

8 січня 2022 р. У Заборолі. Світлина з сайта konkurent.ua.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у день Собору Пресвятої Богородиці відвідав парафію в цьому селі Луцького районного деканату, очоливши Божественну літургію.

З високопреосвященним молилися: декан Йоано-Богословського округу протоієрей Валерій Владика, настоятель протоієрей Віталій Антонюк, інше духовенство благочиння. Благословенними грамотами архіпастир нагородив жертводавців та активних парафіян.

По закінченні відправи панотці під керівництвом архієрея виконали декілька колядок. Співали й разом з мирянами.

Під час хресного ходу духовенство відслужило заупокійну літію на могилі колишнього настоятеля священника Петра Ткача, що на території Божого дому.

З архівних матеріалів відомо, що в Заборолі 1728 р. поруч із давнім цвинтарем було поставлено дерев’яну Соборо-Богородичну церкву із дзвіницею. У 1894 р. закладено ще й Свято-Миколаївську каплицю. В 1908-му замість дерев'яної церкви почали зводити цегляну, освячення якої відбулося в грудні 1912 р. У 1943 р. вона згоріла із частиною села. Але парафіяни взялися за відновлення святині, що тривало тридцять літ. У 1949 р. місцева влада мала намір припинити діяльність православної громади, яка проводила богослужіння в звичайній сільській хаті й, на думку атеїстів, не могла відбудувати напівзруйнований Божий дім. Його мали розібрати «для спорудження об’єктів соціально-культурного призначення». Лише авторитет тоді ще молодого священника Петра Ткача, який знайшов несподівану підтримку в керівництва районної ради, допоміг зберегти храм. І тільки в 1975-му церква Собору Пресвятої Богородиці вже мала належний вигляд.

45 літ о. Петро був тут настоятелем. Мав прекрасний голос і гарно малював. У храмі є ікони його письма.

Нинішній настоятель протоієрей Віталій Антонюк є капеланом громадської організації «Військові капелани Волині». У грудні 2016-го побував у ротації в Красногорівці, возив з іншими священниками гуманітарну допомогу. У жовтні 2018 р. його нагороджено відзнакою тодішнього Президента України Петра Порошенка «За гуманітарну участь в антитерористичній операції».

Наприкінці року громада відзначатиме стодесятиліття свого дому Господнього.

9 січня 2022 р. Інші новини за рубриками: Луцький районний деканат, Протоієрей Віталій Антонюк, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери