Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЛуцький міський деканатДушпастирі – на презентації монографії про Холмський образ
Новини

Душпастирі – на презентації монографії про Холмський образ

У Музеї волинської ікони відбулося представлення праці Володимира Александровича «Холмська ікона Богородиці з Емануїлом».

У заході взяли участь: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, декан богословського факультету Волинської православної богословської академії протоієрей Василь Лозовицький, духовенство парафії Холмської ікони Божої Матері в Луцьку.

У вітальному слові о. Микола зазначив, що ця праця відкриває сторінки історії реліквії княжих часів. Ми повинні знати долю ікони, яку вшановуємо, всі її злети й падіння. Душпастир побажав, аби й надалі науковці займалися дослідженням українського іконопису.

Робота доктора історичних наук, завідувача кафедри історії середніх віків Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Володимира Александровича – це авторська реконструкція походження ікони із собору Різдва Богородиці в Холмі, яка сьогодні експонується у луцькому музеї. Образ є унікальною пам’яткою константинопольського аристократичного малярства на зламі ХІІ–ХІІІ ст. (за іншими даними – кінця ХІ ст.). У монографії пропонується докладний його аналіз у контексті еволюції візантійської богородичної іконографії у зіставленні з широким колом зразків релігійної мистецької культури Візантії та живопису Італії.

Чудотворний Холмський образ Пречистої названо автором книги «з Емануїлом», а не «з Дитятком», тому, що євангеліст Матфей, маючи на увазі слова пророка Ісаї (Іс. 7:14), пише: «ось Діва в утробі прийме й народить Сина, і наречуть ім’я Йому Еммануїл, що означає: з нами Бог» (Мф. 1:23). Володимир Александрович підкреслює, що саме це ім’я, а не традиційне «з Дитятком» більше підходить до такого типу ікон.

3 жовтня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво, Луцький міський деканат, Священик Василь Лозовицький, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери