Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКоць Сергій, протоієрейРованці: престольне свято з архієреєм
Новини

Рованці: престольне свято з архієреєм

У церкві Великомученика й цілителя Пантелеймона цього села Луцького районного деканату митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію з нагоди храмового празника.

У слові владика зазначив, що ми часто вживаємо слово «духовність». І відразу пояснив, що духовність – це жити і навчатися жити в любові з Богом, жити по-Божому. Жити так, щоб «душу й тіло положити…», бо наше тіло – це, як сказано в Біблії, храм Духа Святого. І його потрібно любити Божою любов’ю. Шість днів працювати, а сьомий присвятити Господу. Полюбивши себе, мирянин відчуває радість, щастя. А разом і бажання жити, допомагати ближньому. Тож за все, що маємо, треба дякувати Всевишньому.

Разом із високопреосвященним молилися: декан протоієрей Володимир Присяжнюк, настоятель протоієрей Сергій Коць, інше духовенство.

Після літургії відслужили заупокійну літію на могилі колишнього настоятеля священника Петра Огибовського, що біля храму.

Цегляний Божий дім у Рованцях споруджено 1900 р., раніше були дерев’яні, що, як оповідають, згоряли від блискавок.

За дослідженнями краєзнавців, перший храм Великомученика Пантелеймона стояв на Церковній гірці, що у Гнідавському передмісті (тепер вул. Потебні). Дата будівництва невідома (за віднайденими деталями – ймовірно, XII–XIII ст.). Окремо розміщувалася дзвіниця із п’ятьма дзвонами: три з них виготовлено 1651 р., четвертий – найбільший (вагою 7 пудів 29 фунтів), п’ятий – найменший із зображенням цілителя Пантелеймона. Два останніх (1876 і 1888 рр. виготовлення) розплавилися при пожежі. Жоден не зберігся: від них залишився лише кусок, який вмуровано в нову церкву над входом.

Для цегляного Божого дому дзвони замовляли в Подільській губернії. Чотири виготовив ливарник Юлій Островський. Сучасна дзвіниця, як і попередня, налічує п’ять дзвонів. Найбільший (1,5 т) має ікону Ісуса Христа «Любляче серце» та написи латиною.

У храмі є чудотворний образ святого Пантелеймона. Як свідчить напис на ньому, виготовлено й освячено його в 1895 р. на горі Афон (у Греції), де зберігаються нетлінні мощі великомученика. За більш ніж століття біля ікони відбулося чимало зцілень, і сьогодні за молитвами біля неї Господь творить дива. «Я особисто неодноразово був свідком чудотворних зцілень», – пригадує настоятель.

10 серпня 2022 р. Інші новини за рубриками: Луцький районний деканат, Протоієрей Сергій Коць, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Володимир Присяжнюк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери