Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКіверецький деканатНа старовинному цвинтарі Прилуцького – новий пам’ятний знак
Новини

На старовинному цвинтарі Прилуцького – новий пам’ятний знак

Чин освячення звершив протоієрей Василь Мураль, настоятель парафії Різдва Йоана Хрестителя цього села Ківерецького деканату (Луцький р-н).

Камінь із написом «Парафіяльне кладовище» встановлено за почином краєзнавця, мешканця села Олексія Кирилюка. Будівельні роботи велися під керівництвом душпастиря.

Як розповів історик, у Прилуцькому (раніше Ківерці) було три цвинтарі, найстаріший – при в’їзді в село. Там, біля храму, знайшли спочинок священники, у т. ч. Іван Сакович, перший православний панотець у селі, поміщики, багато інших відомих людей. Коли в 1890 р. розпочалося будівництво залізниці Ківерці–Луцьк, що мала проходити через старі могилки, їх закрили. Це стало причиною вшанування старовинного цвинтаря, яким зацікавились і в сусідніх селах як унікальною пам’яткою.

Того дня о. Василь освятив і дерев’яний хрест, установлений на новому кладовищі. Так підтримано давню традицію – ставити символ нашої віри дорогою до гробків.

Минувшину села, зокрема, найдавнішого цвинтаря, описано в книзі Олексія Кирилюка «Літопис храмів Святого Івана Хрестителя села Прилуцьке. 1597–2021 рр.». Протягом 500 літ тут було п’ять-шість церков на честь цього угодника. У книзі описано історію трьох із них.

21 жовтня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Ківерецький деканат
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери