Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКіверецький деканатУ Тростянецькому монастирі освячено новий храм (оновлено)
Новини

У Тростянецькому монастирі освячено новий храм (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив церкву на честь Жінок-мироносиць на території Свято-Покровської жіночої обителі в с. Тростянець Ківерецького деканату (Луцький р-н).

У 10-ту неділю після П’ятдесятниці під час освячення Божого дому та літургії з високопреосвященним, зокрема, молилися: декан монастирів єпархії архімандрит Константин (Марченко), ківерецький декан протоієрей Іван Семенюк, інше духовенство, намісниця обителі ігуменя Галина (Стець).

У проповіді владика зазначив, що молитва за воїнів спонукала нас відкрити на цьому місці жіночий монастир. У сьогоднішній ситуації Господь і випробовує, і водночас милує нас. За нашими молитвами вороги обходять нашу сторону. Сила молитви показує, що в Бога можна все випросити, і бачимо на прикладах. Ми молимося за мирне небо над Волинню, за приборкання ворогів. У життєвих справах владика радить покладатися тільки на Господа, а монахи моляться безперестанно. Адже «що у молитві попросите, віруйте і дасться вам» (Мф. 21:22).

Відбулася традиційна хресна хода навколо храму, а також молитва перед чудотворною Тростянецькою іконою Божої Матері, яка зберігається в парафіяльній церкві Святої Трійці.

Привітали присутніх гарних виступом вихованці недільної школи храму Ікони Волинської Богоматері с. Богушівка Луцького районного деканату.

Свято-Покровський жіночий монастир у Тростянці створено у травні 2017 р. рішенням Священного синоду. З благословіння митрополита Михаїла його очолила ігуменя Марія (Ігнатенко), яка раніше була намісницею обителі у Володимирі-Волинському.

Із 27 травня 2017 р. розпочалися постійні богослужіння за участю монахинь. Пізніше Управління єпархії придбало біля церкви ділянку зі старою хатою для проживання черниць.

У серпні 2019 р. керуючий єпархією відправив чин заснування храму Жінок-мироносиць та поставлення хреста, освятив наріжний камінь майбутньої будівлі монастиря. Тоді матінка Марія говорила: тут має бути домовий храм, келії, приміщення для паломників і господарські споруди. Церковця була мрією ігумені, яка після важкої хвороби відійшла до Бога 6 жовтня минулого року.

З історією села і, зокрема, Тростянецькою Одигітрією тісно пов’язане подружжя Арсена і Ніни Річинських, які вінчалися в Тростянці і проживали тут до 1922 р. А. Річинський (1892–1956 рр.) – лікар, священник, композитор, громадський, політичний і церковний діяч, який боровся за становлення Автокефальної православної церкви на Волині. Його дружина організувала філію «Союзу українок». У 2009 р. Арсена Річинського зараховано до лику святих сповідників.
21 серпня 2022 р. Інші новини за рубриками: Деканат монастирів, Ківерецький деканат, Архімандрит Константин (Марченко), Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Іван Семенюк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери