Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКафедральний собор Святої Трійці в ЛуцькуХор «Оранта» вперше заспівав «Літургію» композитора Яциневича
Новини

Хор «Оранта» вперше заспівав «Літургію» композитора Яциневича

Архієрейський хор луцького кафедрального собору Святої Трійці в 19-ту неділю після П’ятдесятниці супроводжував Божественну літургію відповідним твором Якова Яциневича.

Як уже повідомлялося, ініціатива виконувати піснеспіви тільки українських композиторів належить Василеві Мойсіюку, головному регентові й художньому керівникові цього колективу, заслуженому діячеві мистецтв України. «Оранта» співає твори Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Артемія Веделя, Дмитра Бортнянського. З його слів, «Літургії» Я. Яциневича властиве звучання романсу в мелодиці українських інтонацій, вона цікава і складна фізично.

Яків Михайлович Яциневич (1869–1945) народився 8 листопада 1869 р. в м. Біла Церква у родині священника. Навчався в Київській Софійській духовній школі, потім у семінарії столиці. Співав у митрополичому хорі, а під час навчання отримав посаду помічника регента хору Михайлівського собору, що вважався тоді одним із кращих у Києві, а з 1890-го – його регента. Диригент чоловічого хору Київського університету (1903–1906) і міського хору в Одесі (1925–1930). У його доробку: симфонія «1905 рік», ораторія «Скорбна Мати» (слова П. Тичини), хорові твори, понад 200 обробок народних пісень.

У часи української державності Яциневич брав активну участь у створенні УАПЦ. Став автором однієї з перших українських «Літургій». Композитор був тісно пов'язаний із церковним життям, тож за радянських часів не міг розраховувати на широке визнання. Відродження творів Я. Яциневича розпочинається лише перед проголошенням незалежності України.

Надалі «Оранта» працюватиме над «Літургією» К. Стеценка.

17 жовтня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери