Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДіти і молодьДиректор недільної школи – про виховання дітей
Новини

Директор недільної школи – про виховання дітей

Про любов до дитини й заборони поділився з інформаційним агентством «Конкурент» (konkurent.ua) диякон Петро Лисенко, директор і викладач Центру християнського виховання дітей і молоді, що при луцькому кафедральному соборі Святої Трійці.

Нагадаємо, це видання оприлюднює матеріали на актуальні, складні, гострі теми, обговоривши їх із представниками конфесій, що діють в обласному центрі. Сьому публікацію із серії «Що думає Бог» присвячено вихованню дітей.

У вступному слові зазначено, що тати й мами досить пізно починають розуміти, яких помилок допускаються при вихованні своїх чад. Тож діти ростуть неконтрольовані, а самі вони втрачають авторитет. Іноді батьківська любов може проявлятися в протилежностях. Так, намагаючись відгородити дитину від зла, обмежують її майже в усьому, і при цьому за непослух тілесно карають. Або ж дозволяють усе, розвиваючи егоїзм і самозакоханість. Але гірше, коли стараються зацікавити якоюсь «забавкою» (телефоном, планшетом), аби не заважала їм займатися своїми справами, цим виховуючи сиротою при живих батьках.

Отець Петро Лисенко зазначив, що виховання – складний процес, який триває постійно. Потрібно розповідати малим, чому так робити не можна і як робити правильно. Слово «чому» має для дитини величезне значення. А в нас часто відповідають: «Бо я так сказав» чи «сказала».

Дітей потрібно іноді ставити в куток. «З давніх-давен у кожній слов’янській хаті у кутку стояла ікона і лампадка. Тому за провину дітей ставили у кут». Інколи дозволяється фізично покарати за тяжку провину, але ні в якому разі не застосовувати насильство.

Буває, що дорослі заради чогось дуже важливого щось забороняють своїм дітям. Наприклад, курити чи піти на річку з друзями, коли не вміють плавати. Родителі, які переживають за свою дитину, не будуть їй дозволяти якісь забаганки. Адже «помилка може стати фатальною. Дозволяти потрібно з розумом».

«Виховуючи дитину, не варто намагатися, щоб вона була схожа на когось. Як в лісі немає однакових дерев, так само немає й однакових людей. Моліться за ваших дітей і спілкуйтеся з ними». Тож разом із дітьми потрібно ходити до церкви, приступати до таїнств, читати Святе Письмо, радить о. Петро.

До речі, у Центрі християнського виховання дітей та молоді заняття проходять за віковими категоріями 6–15 років, працюють гуртки. Уроки проводяться щонеділі у Волинській православній богословській академії (Градний узвіз, 5) по завершенні дитячої літургії, що розпочинається о 10.30 у нижньому храмі собору.

Зараз у цій духовній школі навчається більше 80 дітей, до викладання залучено шістьох фахівців із вищою педагогічною освітою. Записати дитину можна через диякона Петра Лисенка за телефоном: (096) 635 3974. .

3 лютого 2022 р.
Інші новини за рубриками: Діти і молодь
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери