Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДеканат монастирівПоруч із древнім монастирем досліджують підвали невідомої споруди
Новини

Поруч із древнім монастирем досліджують підвали невідомої споруди

Волинські археологи розпочали вивчати рештки будови, яка, ймовірно, належала до комплексу луцького Хрестовоздвиженського братства. Про це повідомляє сайт suspilne.media.

На цьому місці в 1920–1930 рр. розташовувалась невідома будівля. Від неї залишився тільки підвал. Поки що розчистили дверний проріз та двері. Куди вони вели – ще незрозуміло.

Керівник археологічної експедиції Віктор Баюк каже, що кладка із цегли-пальчатки та іншої цегли, яку вивчатимуть. Основним завданням є дослідження об’єкта. Для цього викачують воду з підвалу. «Ніби рівень води поступово знизився. Звісно, це тільки в цьому невеликому окремому приміщенні, бо викачати всю воду з-під монастиря – необхідна інша технологія і зовсім інші машини», – зазначив дослідник.

Зараз у будинку колишньої обителі, де розташовано Музей братства, затоплене підземелля, на стінах – грибок, а зі стелі осипається штукатурка. Як розповів намісник Луцького братського Хрестовоздвиженського монастиря ігумен Никодим, дому понад 400 років. Це найстаріша мурована будівля в місті, яка збереглася.

За результатами досліджень археологи нададуть рекомендації органам влади, як урятувати монастирський комплекс Луцького Хрестовоздвиженського братства, котрий перебуває в аварійному стані, повідомив В. Баюк.

18 серпня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Деканат монастирів, Луцький міський деканат
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери