Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДеканат монастирівДуховенство єпархії на представленні нового ректора ЛНТУ
Новини

Духовенство єпархії на представленні нового ректора ЛНТУ

Священнослужителі взяли участь в урочистостях із нагоди призначення нового ректора Луцького національного технічного університету. Ним за результатами виборів стала Ірина Вахович.

Разом із митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом очільника вишу вітали: намісник жидичинського монастиря Святителя Миколая Чудотворця архімандрит Константин (Марченко), капелан цього вузу протоієрей Корнелій Хрущ, духовенство кафедрального собору Святої Трійці.

Звертаючись до професорсько-викладацького складу, високопреосвященний зауважив: «Говорячи про університет, яка епоха зараз в університеті... Першим ректором був Віктор [Божидарник], що означає [латиною] „переможець“, – той, який переміг недовіру до цього навчального закладу, який своїми трудами зробив становлення цього закладу. Здавалось, ще б чуть-чуть – і прозвучить як серйозний науковий заклад новий, молодий.

І, напевне, цю віру укріпив інший ректор, з іншим ім’ям – Петро [Савчук], що означає „камінь“ [по-грецьки], камінь віри. Це була епоха! Повірити в сам університет, тому що коли помер поважний ректор, який заснував, – звичайно, що колектив підтримував цю ідею і жив, але потрібно було укріпити в вірі сам університет, що він буде жити, він переживе, а не зупиняється і буде „крах університету“. Це віра в колектив, тому Петру Петровичу – шана і повага, що він укріпив і зробив свій внесок.

Яка тепер епоха?.. Приходить Ірина, що в перекладі [з грецької] означає „мир“, – людина, яка приносить мир. А ви знаєте – ті, хто має відношення до грошей, до політики, до бізнесу: вони люблять спокій, мир. Це розвиток, це конвертація, це збагачення. Така епоха зараз у розвитку університету: має наступити мир, не змагання… Тому, Ірино Михайлівно, я бажаю, щоб по вашому імені починав жити сам університет».

3 грудня 2020 р.
Інші новини за рубриками: Деканат монастирів, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Архімандрит Константин (Марченко), Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери