Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЧернецтвоВ обителі Жидичина віднайдено древні поховання
Новини

В обителі Жидичина віднайдено древні поховання

У чоловічому монастирі Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату братія відшукала давню усипальницю.

Як повідомив 14 лютого у «Фейсбуці» сайт «Чернецтво Волині», в підземеллі головного храму, що повернувся у лоно Православної церкви України і якому близько трьохсот років, поховані настоятелі монастиря, духовенство, будівничі, які очолювали і відновлювали обитель та упокоїлися в XVI–XIX століттях. Серед них – архімандрити Іона ІІ, Флоріан (Корсак), єпископ Холмський Августин (Лодзята) й інші.

За «совєтів» крипту обікрали і знищили, а в часи російського православ'я забетонували. Усипальницю підготували для відвідувань ченці та волонтери інформаційно-туристичного центру «Zhydychyn Center – Жидичин Центр», які протягом місяця працювали над її відновленням.

Цим повідомленням зацікавилася преса. Зокрема, декан монастирів єпархії й намісник цієї обителі архімандрит Константин (Марченко) сайтові suspilne.media розповів більше про віднайдення поховань. Два місяці тому в храмі під час ремонту підлоги ченці виявили пустоти. Розібравши кілька цеглин, їм відкрилось підземелля, а далі – мурована стіна, за якою сходи вели до храму. На думку краєзнавця Петра Троневича, такі крипти існували для захоронень, насамперед, фундаторів будівництва цієї церкви згідно з їхніми заповітами.

Поховання в усипальниці розташовані в чотири шари. Захоронені глибше, на відміну від інших, – непошкоджені. На сьогодні відомо, що підземелля під жидичинським монастирем має три поверхи. «Можливо, з часом це буде відкриття, яке багатьох здивує», – каже о. Константин. Із розповідей старожилів відомо, що крім усипальниці, в монастирі були й інші підземні приміщення. Одну з таких знахідок іще вісімдесят років тому бачив мешканець Жидичина Аркадій Дмитрук під вівтарем цього храму.

Тож парафіяни на всенічній перед Стрітенням молитовно вшанували померлих перед їхніми останками. Відтак насельники монастиря звершують тут щоденні заупокійні молитви.

Помолитись у крипті відтепер може кожен бажаючий. Вона знаходиться в підземеллі Свято-Миколаївського храму, який відчинений постійно.

15 лютого 2020 р.
Інші новини за рубриками: Чернецтво, Деканат монастирів
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери