Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниБучак Михайло, протоієрейУ музеї обговорювали книгу про капеланів
Новини

У музеї обговорювали книгу про капеланів

Нове видання Українського інституту національної пам'яті «Капелани. На службі Богу і Україні» презентували в актовій залі Волинського краєзнавчого музею.

На презентації були присутні: головний військовий капелан єпархії протоієрей Михайло Бучак, луцький районний декан протоієрей Володимир Присяжнюк, інше духовенство, координатор проєкту Тетяна Ковтунович, представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук, яка організувала захід, працівники музею, архіву, бібліотек, військові, студенти, інші небайдужі.

У книзі розповідається про особливості душпастирського служіння на фронті під час протидії російській агресії. Укладачі Тетяна Ковтунович і Тетяна Привалко подали спогади тринадцяти священників Православної церкви України, духовенства інших конфесій та двох жінок-капеланів, одна з яких монахиня. Від нашої єпархії, окрім о. Михайла, героями книги стали настоятель луцької парафії Преподобного Іова Почаївського протоієрей Олександр Вронський та колишній насельник монастиря в с. Жидичин Ківерецького деканату ігумен Макарій (Дядюсь), який зараз є настоятелем храму у Волновасі Донецької єпархії.

Звертаючись до присутніх, протоієрей Михайло Бучак відзначив, що «не ми вибрали капеланство, а Бог вибрав нас». На Волині капеланство порівняно з іншими областями досить розвинене. У нашій єпархії серед душпастирів відчувається братерство, побратимість. Завдання військових священників – молитись не тільки там, де війна (наприклад, в окопах), але і в житлових будинках, навчальних закладах тощо. Священник є носієм таких важливих цінностей, як віра, надія і любов.

А о. Олександр зауважив, що зброєю капеланів завжди є хрест, Євангеліє і свята вода. На запитання «Чи може капелан плакати?», панотець відповів, що в душі це відбувається не раз.

Під час презентації відбувся показ фільму про капеланів. Грамотами «За гідність і патріотизм» ГО «Військові капелани Волині» відзначено представників Українського інституту національної пам’яті Тетяну Ковтунович та Лесю Бондарук. Нагороди вручив о. Михайло.

Із книгою «Капелани. На службі Богу і Україні» можна ознайомитись на сайті https://uinp.gov.ua, а також у Волинському обласному державному архіві, бібліотеках та навчальних закладах області.

13 грудня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Церква і держава, Капеланська служба єпархії, Протоієрей Михайло Бучак, Священик Олександр Вронський
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери