Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниБучак Михайло, протоієрейУ Підгайцях ушанували святого покровителя капеланів
Новини

У Підгайцях ушанували святого покровителя капеланів

25 жовтня 2019 р. У Підгайцях. Світлина з архіву протоієрея Михайла Бучака

25 жовтня – день пам'яті святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, засновника і покровителя капеланства.

Цього дня, як повідомив головний військовий капелан єпархії протоієрей Михайло Бучак, у храмі Йоана Воїна с. Підгайці Луцького районного деканату (настоятель – протоієрей Іван Гуреєв) з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла військові священники єпархії відслужили молебень за всіх капеланів, воїнів та волонтерів.

Разом з отцем Михайлом молилися камінь-каширський декан протоієрей Володимир Мицько та інші душпастирі.

У слові головний військовий капелан зазначив, що Україна обов’язково переможе. Але тоді, коли матиме міцну віру і перебуватиме постійно з Богом.

Святитель Мартин Милостивий, єпископ Турський, жив у Галлії (теперішня Франція) в IV ст. Він названий Милостивим за свою благодійність і піклування про бідних.

До прийняття чернецтва Мартин був воєначальником при імператорові Юліану Відступнику (361–363) і відрізнявся хоробрістю.

У 338 році під час перебування в гарнізоні Ам'єна він у люту зимову холоднечу зустрів жебрака і щоб зігріти його, віддав йому половину свого плаща (латинською така накидка називається капа). Вночі уві сні побачив Христа, одягненого в його плащ, Який сказав ангелам: «Дивіться, Мене Мартин одягнув». Пізніше друга половина капи святого Мартина стала предметом пошанування у французькій армії. Для неї був створений похідний храм, який назвали «капелою», а священника, який служив у цьому храмі, почали називати capellanus, капелан.

Святитель Мартин мав дар прозорливості й чудотворення. Помер наприкінці IV ст.

27 жовтня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Капеланська служба єпархії, Протоієрей Михайло Бучак, Священик Іван Гуреєв, Протоієрей Володимир Мицько
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери