Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Новини

Перші академічні читання у ВПБА

У Волинській православній богословській академії відбулися І Академічні читання на тему «Формування української автокефалії».

Ініціаторами й організаторами заходу стали викладачі кафедри гуманітарних та практичних дисциплін ВПБА. Першу тему приурочили до 100-річчя Першого Всеукраїнського православного церковного собору УАПЦ.

Захід відбувся онлайн. Із доповідями виступили науковий співробітник відділу джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАНУ Ірина Преловська, доцент кафедри історії Національного університету «Острозька академія» Андрій Смирнов, викладач Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича протоієрей Микола Лагодич. Учені говорили про становлення та розвиток УАПЦ протягом століття. Модератором дискусії був засновник і натхненник громадської ініціативи «Історія УАПЦ» Андрій Ковальов. Після обговорення переглянули тематичний відеофрагмент.

Академічні читання триватимуть і надалі. Про їх проведення та теми повідомлятимуть на сайті.

Перший Всеукраїнський православний церковний Собор УАПЦ розпочав роботу 14 жовтня 1921 р. і тривав 16 днів. Йому передувало чотири роки становлення Української Церкви. Законом Директорії УНР 1919 р. та постановою Всеукраїнської православної церковної ради (ВПЦР) від 5 травня 1920 р. було проголошено автокефалію, але інституціоналізація Церкви й утворення українського єпископату вимагали скликання Собору.

У день його відкриття прибуло 472 делегати з усіх губерній України. Головною подією стало висвячення митрополита Київського і всієї України й утворення єпископату Української автокефальної православної церкви. Ще 8 жовтня 1921 р. на Соборі вирішили запросити екзарха московського патріарха в Україні митрополита Михаїла (Єрмакова) для переговорів щодо висвяти українських єпископів. Проте він заявив, що не уповноважений вести переговори від імені всього єпископату через неканонічність зібрання. Після цього делегати підтримали пропозицію про хіротонію митрополита УАПЦ без участі єпископів. 23 жовтня 1921 р. в Софійському соборі протоієрей Василь Липківський був висвячений на митрополита Київського і всієї України УАПЦ.

13 грудня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери