Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВолинська православна богословська академіяУ ВНУ – нова публікація «Лісової пісні»
Новини

У ВНУ – нова публікація «Лісової пісні»

Представники Волинської православної богословської академії побували на презентації видання драми-феєрії Лесі Українки мовами оригіналу та кримськотатарською.

З благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла в заході, зокрема, взяв участь священник Денис Клюковський, повідомляє сайт vpba.edu.ua.

Робота над цією книжкою – частина проєкту Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Щоразу готується книга-білінгва: оригінал та переклад, цього разу – кримськотатарською (перекладач Юнус Кандим).

Присутні – представники влади, кримських татар, науковці, викладачі, студенти – прослухали уривок із нового перекладу. (До речі, Леся декілька разів бувала на півострові, написала поетичний цикл «Кримські спогади».)

Феєрія (від франц. fée – чарівниця) – різновид драми, для якого властиві: казковий сюжет, поруч із людьми – міфічні й фантастичні дійові особи, сценічні ефекти і трюки.

«Лісову пісню» Леся Українка створила на основі поліського фольклору. Головний персонаж Мавка – це образ народної демонології, котрий поетеса переосмислила в позитивному ключі.

«Лісова пісня» належить до вершин світового модернізму. Це найвідоміша річ нашої славетної землячки. Але не можна не зауважити: у її драматургічному доробку є твори із життя ранніх християн «Руфин і Присцілла», «Адвокат Мартіан», котрі стоять не тільки не нижче, а й вище за згадану феєрію.


30 жовтня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво, Волинська православна богословська академія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери