Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархія відзначає день народження і 20-ліття служіння на Волині митрополита Михаїла (оновлено)
Новини

Єпархія відзначає день народження і 20-ліття служіння на Волині митрополита Михаїла (оновлено)

Святкове Богослужіння, яке очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, відбулося 10 травня в храмі Успіння Пресвятої Богородиці села Гаразджа Луцького районного деканату.

Після Божественної Літургії відправили молебень за Україну. Від священнослужителів та усіх вірних єпархії вітальне слово промовив канцлер протоієрей Микола Цап.

«Сьогодні, у цей благословенний Богом час пасхальних свят, прийміть, дорогий владико, сердечні, сповнені шани і поваги, щирі вітання та найкращі побажання з нагоди Вашого дня народження і 20-ліття перебування на волинській кафедрі.

Для цього затишного і привітного, розташованого поруч із Луцьком села Гаразджа сьогоднішня подія – це окрема сторінка його історії. Містечко давнє, з середини XVII століття, однак в силу історичних обставин тут ніколи не було православної церкви. Лише 25 років тому Ваш попередник – митрополит Яків (Панчук) освятив місце і благословив будівництво першого храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Саме цей богородичний храм був серед перших, який Ви, владико, освятили, розпочинаючи своє архіпастирське служіння на Волині.

Найбільшим даром, який Бог дає кожній людині, є людське життя. Разом із цим даром Творець дає кожній людині місію, сповнення якої є шляхом до Царства Божого. Обов’язком кожного з нас є залишити добру пам’ять після себе і в майбутньому успадкувати життя вічне на небесах.

Ви, владико, є одним з найвідоміших і впливових серед сучасних українських ієрархів, великим борцем за Помісну Українську Церкву, і протягом двох десятків років Вашого служіння на Волині ми побачили у Вашій особі справжнього патріота України.

Вашими стараннями і трудами зроблено так багато добрих і важливих справ, що неможливо уявити новітній період історії нашої єпархії без Вашої постаті. Задля підтвердження цього хочу навести таку статистику. На момент призначення Вас керуючим Волинської єпархії Ви прийняли 175 парафій, на яких звершували своє служіння 137 священників. Незважаючи на утворення у 2017 році нової Володимир-Волинської єпархії, до якої зі складу Волинської єпархії відійшло 86 священників і 122 парафії, сьогодні наша Волинська єпархія кількісно зросла більш, ніж удвічі і нараховує 361 парафію, на яких духовно трудяться 250 священників і 19 дияконів. З часу отримання у 2019 році Томосу до Волинської єпархії Православної Церкви України приєдналося 149 релігійних громад і 17 священників.

Завдяки Вам наша єпархія в останні роки досягнула найбільшого розквіту і духовного піднесення. Завершується внутрішній розпис і оздоблення кафедрального Свято-Троїцького собору, з кожним роком покращується матеріальна база і зростає науковий рівень Волинської православної богословської академії, розбудовуються монастирі, при духовній консисторії діють всі необхідні для повноцінного функціонування єпархіального життя відділи і служби.

Ваша багатогранна діяльність не обмежується лише церковним служінням. Глибоко віруючі й побожні волиняни бачать у Вашій особі також зразок чесного і послідовного громадського діяча, здатного в цьому швидкоплинному світі завжди твердо висловлювати принципову позицію і неухильно слідувати за нею.

Дякуємо Вам, дорогий архіпастирю, за безмежну любов і відданість Церкві, святительську мудрість і далекоглядність, за щирі молитви і повчальні проповіді, що дають відповіді на важливі життєві питання сьогодення і надію у цей непростий воєнний час.

Нехай світло Божественної любові наповнює Ваше серце та душу, дає сил у примноженні тих численних талантів, якими Господь обдарував Вас. Бажаємо Вам плідної церковної діяльності заради зміцнення Церкви й утвердження православної віри на українських землях. Нехай Господь надалі провадить Вас, благословляє ще багато літ служити у Божому винограднику.

Ваше Високопреосвященство! У цей непростий для всіх нас час повномасштабної кровопролитної війни московії проти нашої Батьківщини найперше бажаємо для нашої держави і всіх нас – перемоги та миру, а особисто Вам від присутнього тут собору духовенства, парафіян зичимо міцного здоров’я, Божої допомоги в архіпастирському служінні на Волині.

Прийміть від нас низький синівський уклін, святу просфору з нагоди спільної молитви, а також подарунок – цей єпископський жезл як символ духовної влади».

Високопреосвященного також вітали: декан Свято-Успенського округу Луцького районного благочиння і настоятель храму протоієрей Андрій Мовчанюк, інші декани єпархії, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, представники влади, установ, зокрема, голова Підгайцівської ТГ Юрій Семенюк та інші віряни. Церковними архієрейськими відзнаками нагороджено духовенство та активних мирян.

Нагадаємо, що владику Михаїла призначено єпископом Луцьким і Волинським 14 травня 2004 р. рішенням Священного Синоду.


10 травня 2024 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери