Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЧому люди зважуються на самогубство, якщо то найбільший гріх
Новини

Чому люди зважуються на самогубство, якщо то найбільший гріх

Роздумами про це ділиться клірик храму Святителя Феодосія Чернігівського в Луцьку священник Андрій Хромяк у програмі «Церква і релігія» на каналі «Конкурент TV».

Священне Писання навчає, що людське життя – найбільша цінність. А зараз, коли ми ведемо боротьбу зі споконвічним агресором, цінність життя кожного борця за незалежність України відчувається особливо гостро.

Панотець зауважує, що в усі часи були і є ті, хто дуже зневірився, відчуває безнадійність і не бачить виходу зі складних життєвих обставин. Саме таких людей лукавий наштовхує, щоб вони розлучилися з життям і більше не страждали на землі.

«Самогубство вважається найбільшим смертним гріхом. Бо в людини зникає можливість не просто принести достойний плід покаяння, а й взагалі вирішується замість Бога те, що винятково належить Йому. Насправді людське життя – тільки в руках Божих. З християнської точки зору, саме Він його дає, і Він вправі вирішувати, коли забрати. За яких обставин це станеться – ніхто не знає. Хоча відомі випадки, що небагатьом святим отцям Спаситель відкривав, коли вони мають відійти до Нього», – розповідає священнослужитель.

Православна Церква наголошує, що життя – найдорогоцінніший скарб, яким володіє людина. Вона не повинна його перервати тоді, коли забажає, щоб не уподібнитися Юді, який взяв 30 срібників і зрадив Спасителя. Про самогубство він начебто не думав, але насправді це був перший крок, щоб потрапити у сіті лукавого. Саме лукавий через сріблолюбство ввів Юду у відчай і він, не розуміючи того, що Бог може пробачити зраду, вкорочує собі віку.

Важливо пам'ятати, каже душпастир, що в Православ’ї хоч і з любов`ю ставляться до будь-якого життя, але не відспівують тих, хто вчинив самогубство. «Бувають винятки, що із благословення архієрея відспівування звершується, але кожен випадок індивідуальний. Можливо, людина мала психічні захворювання чи була в стані афекту... В усіх інших ситуаціях не дозволено звершувати над тілом такої людини чин похорону».

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Повністю випуск можна подивитися ось тут.

12 лютого 2024 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери