Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ Луцьку проведено свято подяки за врожай
Новини

У Луцьку проведено свято подяки за врожай

В обласному центрі відбулося торжество врожаю – слов’янське свято, що було і є в багатьох народів на завершення збору вирощеного.

В неділю 21-шу після П’ятдесятниці у храмах лунали молитви вдячності. Зокрема, у водосвятній каплиці кафедрального собору Святої Трійці після Божественної літургії митрополит Луцький і Волинський Михаїл разом із соборним духовенством відслужили молебень..

У слові архіпастир пояснив, що сьогодні, за давньою традицією ми дякуємо Всевишньому за зібраний урожай. Так, як навесні ми просили Господа аби рясно обдарував нас плодами, так і сьогодні зібралися подякувати за це. Архієрей наголосив, що християнин повинен не лише просити, але й уміти бути вдячним. «Потрібно дякувати, а не сприймати це як належне», – пояснює владика Михаїл. Адже «енергія подяки» розтоплює на ше серце. Якщо навчимося щиро дякувати, то наступного разу коли проситимемо, отримаємо більше.

Згадуючи про вдячність, керуючий єпархією звернув увагу на внутрішні роботи і розпис храму, які тривають, висловив подяку митцям, які займаються цією справою. Її розпочав покійний іконописець Володимир Гетьманчук, якого владика цього дня посмертно нагородив церковною відзнакою, вручивши її синам спочилого. Юрій та Сергій Гетьманчуки продовжують розписувати собор, за що їм вручено нагороди голови облради Григорія Недопада.

Після молитви тут же відбулося свято подяки, де виступали юні парафіяни, зокрема, вихованці із Центру християнського виховання дітей та молоді.

Під час дійства працював традиційний благодійний ярмарок. Зібрані кошти передали на пальне, ремонт авто для евакуації поранених військових і цивільних та на ремонт спецтехніки спецпідрозділу «Любарт». Долучитися до зборів можна і переказавши гроші у «банки»:

на евакуацію поранених – 5375 4114 0615 0644 (Холодов Р.) або https://send.monobank.ua/jar/6LJWfyM5vS

на ремонт спецтехніки «Любарта» – 5375 4112 0341 9077 або https://send.monobank.ua/jar/Aaw9Axd9G4 .

Такий захід проводився, аби згадати забуті традиції нашого роду. Адже на їхнє місце все частіше приходять закордонні (наприклад, так званий хеловін). Тому не варто йти з новомодними віяннями, краще слідувати своїм.

Щодо цього митрополит Михаїл стверджує: хоча різко негативне ставлення Христової Церкви до хеловіну добре відоме, створювати йому альтернативи не потрібно. Не слід вишукувати і якогось відповідника дню нечистої сили в дохристиянській давнині Русі-України, щоб витіснити західну моду на хеловін. Треба лише відновити наше торжество на завершення збору врожаю і поєднати його з християнською подякою Богові за достаток плодів земних.

Таке святкування переважно випадало на кінець жовтня і мало різні назви. Деякі християни й тепер відзначають його як «свято врожаю», «день подяки» тощо зі сталою датою або й без неї. Один із символів такого дійства – гарбуз, його можна лишити як ознаку плідності й дорідності, готувати відповідні страви. Можуть бути й елементи костюмованого карнавалу: «Ходить гарбуз по городу, питається в свого роду…». Але язичницький обряд давніх кельтів задобрення потойбічних темних сил напередодні римо-католицького дня Всіх святих (хеловін) – рішуче неприпустимий, навіть у карнавально-жартівливому вигляді.

29 жовтня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери