Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЩо таке Причастя та як до нього готуватися?
Новини

Що таке Причастя та як до нього готуватися?

Про це розповідає протоієрей Ігор Янчук у програмі «Церква і релігія» на телеканалі «Конкурент TV».

Велике щастя і великий скарб для людини – народитися у православній вірі, вважав преподобний Амфілохій Почаївський. Щоправда, не всі ми це розуміємо, каже панотець. І найбільше таїнство, яке дарує нам Церква, – святе Причастя.

Під час літургічної молитви єпископ або священник благословляє пшеничний хліб і виноградне вино, за благодаттю Святого Духа освячує ці святі дари, якими вірні причащаються на життя вічне, на єднання з Богом, між собою та з усією Церквою.

Господь пролив Свою кров і приніс Себе в жертву любові за весь рід людський. І та жертва по сьогодні служить нам, щоб ми знову і знову були учасниками і причасниками тіла і крові Господа нашого Ісуса Христа. Вона нам дає можливість перемагати гріх, диявола і смерть, тому що Господь, Який воскрес із мертвих, нам дарує Своїм воскресінням перемогу над злом.

Ми знаємо багато фактів, коли люди через Причастя святих тайн отримали зцілення, віруючи, що причащаються прославленим тілом і кров'ю Господа. Такі дари вважаються безсмертною їжею і є запорукою нашого воскресіння, умістивши в собі чудотворну силу Самого Спасителя. Церква зберігає безліч свідчень про зцілення після святого Причастя. Але головне, що відбувається з людиною: мертва душа воскресає.

Причастя – таїнство, встановлене Ісусом Христом на Тайній вечері. Коли Господь узяв хліб, переломивши його, Він сказав: «Прийміть і споживайте – це є Тіло моє, що за вас ламається на відпущення гріхів». Так само Він зробив і з чашею після вечері, взявши її і благословивши: «Пийте з неї всі, це є Кров моя Нового завіту, що за вас і за многих проливається на відпущення гріхів». І додав: «Це чиніть на спомин про мене».

Так від апостолів, потім їхніх послідовників, а сьогодні й ми виконуємо заповідь Божу. Отримавши від Господа цю божественну спадщину, ми повинні в неї свято вірити, пояснює душпастир. Один із ранньохристиянських учителів церкви Кирил Єрусалимський, коли розмірковував про слова Господа, писав: якщо Сам Господь чітко сказав про хліб – «це є тіло Моє», хто матиме сміливість сумніватися в цьому? І якщо Сам сказав – «це є кров Моя», хто засумнівається і скаже, це не кров Його? У світі є чимало таємниць, які не може збагнути людський розум, розповідає священник. Але те, що неможливо для людини, те можливо для Бога.

Ось поради, як правильно підготуватися до Причастя та з яких причин священник може відмовити у ньому.

Людина може приступати до чаші, якщо перед тим вона почистила зуби чи пополоскала рот. Але їсти перед таїнством точно не можна. А головне, приступаючи до чаші, – вірити у те, що тіло і кров Господа нашого Ісуса Христа дійсно є живими тілом і кров`ю, якими ми причащаємося під виглядом хліба і вина. Якщо нас мучить сумнів, протоієрей Ігор Янчук радить його перебороти і лише тоді приступати до Причастя. Коли в церкві чуємо виголос «Святеє святим», слід стояти ближче до вівтаря. Обов`язково перед Причастям має бути Сповідь.

Перед тим як прийняти Святі Христові Тайни, підходячи до чаші, ми повинні бути дуже уважними. Коли священник бере ложечку і кладе в уста віруючому Тіло і Кров Христову, то не можна крутити головою, щоб через необережність не розлити. Адже якщо Кров Христова потрапить на ваш одяг, душпастир буде змушений вирізати частину тканини і спалити її.

Коли ми приходимо до Причастя з маленькими дітьми, то тримати їх треба на правій руці, для зручності прийняття ними Дарів. Якщо прийшли у храм із сумкою на плечі, то перед Причастям її слід зняти і поставити на підлогу, бо, зіскочивши з плеча, теж можна пролити Кров Христову.

Панотець зауважує, Тіло і Кров Христова, які входять у нас, з`єднуються з нашим тілом, всмоктуються в наші клітини і живлять їх. Тому слід берегти набуту святиню. У тишині, в побожності, якомога спокійніше рекомендують проводити час після Причастя. Апостол Павло застерігає: «Хто їстиме хліб цей або питиме чашу цю недостойно, винний буде супроти Тіла і Крові Господньої. Нехай же випробовує себе людина. І нехай п`є і їсть від чаші цієї, бо хто їсть і п`є недостойно, той їсть і п`є на осудження собі, не думаючи про тіло Господнє».

До Причастя без Сповіді можуть приступати діти до 7 років, оскільки є чистими стосовно тих гріхів, які мають дорослі.

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Повністю випуск можна подивитися ось тут.

31 серпня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери