Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниIII конкурс православної журналістики: хто переможці
Новини

III конкурс православної журналістики: хто переможці

В інформаційно-видавничому центрі єпархії (ІВЦ) оголосили імена тих, кого відзначено на цьогорічному творчому змаганні працівників «швидкого пера».

Згідно з положенням, затвердженим митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, на конкурс приймали твори будь-яких журналістських жанрів, опубліковані з 1 травня минулого року до 30 квітня цього або ж які ніколи не були оприлюднені. Бажаючі могли подати довільну кількість творів, але в одному жанрі – лише один.

26 авторів, а це й журналісти-професіонали, й аматори, скористалися можливістю, подавши на конкурс 42 публікації. З ними уважно ознайомилося журі – одинадцять співробітників ІВЦ – та визначило найкращі в шести номінаціях.

Нагородження провели на завершення традиційної молитви за спочилих та за живих волинських новинарів, що відправлено до Дня журналіста в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці під проводом владики.

До дипломів переможці одержали приз – сертифікат на 700 грн, який вони зможуть використати в крамниці «Аліфія» луцького жіночого монастиря Святителя Василія Великого.

Які твори оголошено найращими на ІІІ конкурсі православної журналістики – повідомив голова ІВЦ протоієрей Віталій Собко. Нижче подаємо перелік у викладі: номінація – автор (-ри), назва публікації, де та коли опубліковано.

1. «Аналітика. Розслідування» – Юлія Галецька, Юрій Горбач. «Перехід парафій УПЦ до ПЦУ на Волині. Хто цьому заважає та чому процес такий повільний». Центр журналістських розслідувань «Сила правди», 21 жовтня.

2. «Замітка. Новина. Пост» – Вікторія Ковбасюк. «Міф про „церковнослов’янську мову“ і чому церковнослов’янська, яка пропонується в УПЦ МП не є оригінальною старослов’янською, а її зросійщеним варіантом». Фейсбук, сторінка автора, 15 травня минулого року. За цей матеріал віддали голоси всі члени журі.

3. «Інтерв’ю»: 1) Марія Вавринюк. Один із випусків передачі «Духовна абетка», тема: «На все воля Божа», «Як Бог дасть». Що ховається за цими фразами? Інтерв’ю з протоієреєм Віктором Михалевичем. «12 канал», 27 квітня; 2) Катерина Возняк. «Про Медведчуків і УПЦ МП: Відверта розмова з настоятелькою Зимненського монастиря Стефаною». Телеканал «Конкурент ТВ», 21 квітня; 3) Катерина Зубчук. «Я дуже любив журналістику, але настав час, коли душею відчув, що моє місце в монастирі». Інтерв’ю з архімандритом Константином (Марченком). Газета «Волинь», 19 березня.

4. «Нарис»: 1) Оксана Бубенщикова. «Боєць лежав серед загиблих, та молитвами дружини ожив!». Газета «Твій вибір», 27 квітня; 2) Олеся Куліш. «На чернецтво благословив старець». Ще не було опубліковано.

5. «Репортаж»: 1) Андрій Гнатюк. «Українське Різдво із Вселенським Патріархом Варфоломієм у Константинополі». Ютуб-канал автора, 4 січня; 2) Юлія Остапович. «Білосніжна церква села Ратнів тепер у лоні ПЦУ». ТРК «Аверс», 9 травня.

6. «Стаття»: 1) Раїса Мацюк. «Вірний ідеалові служіння Богові й народові». Газета «Наш край», 8 грудня; 2) Роман Марчук. «„Неминуча унія ПЦУ з Римом“. Чому один з найпопулярніших пропагандистських наративів МП насправді нереальний». Ще не було опубліковано.

Висловлюючи вдячність владиці Михаїлові та всім учасникам за те, що конкурс православної журналістики стає традицією, о. Віталій підкреслив: «Ми радіємо, що в багатьох наших колег є бажання підтримувати духовність, релігійність через засоби масової інформації. Хай так і ще більше буде й надалі». Адже цей проєкт для того і проводиться ІВЦ щороку, починаючи з 2021-го, аби пожвавити висвітлення релігійної тематики професіоналами, аматорами, покращити рівень публікацій на різні теми, пов’язані з православ’ям.

7 червня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери