Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАрхімандрит Яків – про Великий четвер, Страсну п’ятницю і Великдень
Новини

Архімандрит Яків – про Великий четвер, Страсну п’ятницю і Великдень

Намісник монастиря Успіння Пресвятої Богородиці в с. Сокіл Рожищанського деканату (Луцький р-н) взяв участь у черговій телепередачі «Церква і релігія».

Насамперед о. Яків (Мільян) зауважив, що назва «Чистий» щодо Великого четверга є народною: на цей день припадає найбільше передвеликодніх прибирань. Але не слід забувати про найголовніше – про духовний аспект.

«Цього дня Господь установив таїнство євхаристії, коли під час Таємної вечері благословив хліб і вино, перетворивши їх у Свої пречисті Тіло і Кров», – наголосив архімандрит. І православні християни повинні користуватися нагодою зустрітися зі Спасителем у таїнстві причастя. Також Спаситель, розповів чернець, дав апостолам приклад смирення, омивши їм ноги.

Увечері Великого четверга на богослужіннях розпочинають згадувати драматичні події страждань і хресної смерті Христа: читаються 12 євангельських уривків про це. Існує благочестивий звичай слухати ці страсні читання із запаленими свічками, які так запаленими приносять додому.

Страсна п’ятниця є найсумнішим днем церковного року: особливим чином згадуються смерть і поховання Спасителя. У церковному богослужінні це відображено винесенням плащаниці, на якій зображений Господь у гробі, та її вшанування за відповідним обрядом.

Отець Яків наголосив, що надзвичайно велике значення має Велика субота. Церква згадує момент, коли Христос, перебуваючи «у гробі тілом, з душею як Бог», зійшов до пекла, звільнивши старозавітних праведників.

Великдень, як зауважив душпастир, є найвеличнішим торжеством Православної церкви. У храмах відбуваються урочисті богослужіння; існує звичай освячувати великодні страви.

«У цей день також можна і слід причащатися Христових таїн», – наголосив архімандрит. Потрібно відкидати марновірні забобони, яким лукавий відганяє у Великдень від причастя. Навпаки, вельми корисно для вірних з’єднатися із Христом у цьому таїнстві в день Його Воскресіння.

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Цей випуск і всі інші можна переглянути на сайті єпархії, в розділі «Відео».

12 квітня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери