Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВладика Михаїл про відродження волинського іконопису в соборі
Новини

Владика Михаїл про відродження волинського іконопису в соборі

Митрополит Луцький і Волинський розповів про реставраційні роботи в Свято-Троїцькому кафедральному храмі, його розпис.

Беручи участь у програмі «Духовна абетка» на «12 каналі», високопреосвященний нагадав: у 1990-х рр. тут пробували щось малювати, але поспіхом і непрофесійно, тому все те письмо почало відпадати. Коли постало питання наново розмалювати храм, вирішили віднайти належні зразки волинського іконопису, що зайняло багато часу.

«Матеріали вимагали перепровірки, наскільки міцно вони будуть триматися. Бо іконопис – це дуже дорога річ. І коли ми все це випробували, зробили аналізи, українські та німецькі фахівці отримали експертне заключення щодо використання відповідних мінералів у штукатурці, яку наносять. Після того знайшли технології, якими користуються для реконструкції собору. На сьогодні ті зразки, що є, максимально наближені до характерних для Волині рис церковного іконопису», – пояснив керуючий єпархією.

Він також розповів, що загальноприйнято на Волині було розписувати верхню частину храму – «небеса», стіни ж були «голі», з навісними образами в рушниках.

Особливість розпису Троїцького собору в тому, «що ми залишили простір для історії церкви, історії Волинської єпархії», – зазначив архієрей.

У соборі вже розписали вівтар і дві бокові частини, а за різдвяні свята, імовірно, зможуть зняти частину риштування. Тож побачимо те, що там створено руками професіоналів.

4 січня 2023 р. Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери