Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВелике інтерв’ю владики Михаїла на «12 каналі»
Новини

Велике інтерв’ю владики Михаїла на «12 каналі»

Митрополит Луцький і Волинський у програмі «Духовна абетка» з нагоди різдвяних свят відповів на актуальні запитання.

Спілкуючись із журналісткою Марією Вавринюк, архієрей розповів про співпрацю Православної церкви України з державою під час війни. За його словами, тих православних волинян, які виросли в любові до Батьківщини, нині віра об’єднала навколо збереження життя, неподільності держави, допомоги ближнім. Українці демонструють винахідливість у збереженні енергетичної інфраструктури, навчилися заощаджувати струм, зігрівати й освітлювати серця один одного.

З благословення керуючого єпархією, на базі храмів, де є змога, запрацювали «пункти незламності». У благодійній трапезні біля собору Святої Трійці в Луцьку більше годують нужденних, пропонують їм обігрітися, підшуковують теплий одяг. Раніше, зазначає архіпастир, таке служіння нашій церкві було менш притаманне, бо не було гарячої потреби.

«Все змінюється, насамперед у ставлення до військових… Люди змінилися у прагненні допомогти – волонтерство, капеланство, благодійність. Сьогодні немає чужої біди у ставленні до переселенців, поранених, дітей і дорослих».

Митрополит озвучив власну думку щодо важливості об'єднання трудів церкви і держави. Він вважає, якби співпраця була міцнішою, то не було б колаборантів і зрадників країни, тих, хто хоче знищити її «руками церкви».

«Потрібно об'єднати греко-католиків, УПЦ (МП) і ПЦУ в одну-єдину церкву. Адже ми говоримо про одні й ті ж духовні речі – любов не тільки до Бога, але й до Батьківщини. А якщо священнослужителі Московського патріархату благословляють на вбивство українців, вони не можуть називатися церквою… Бо хто живе в Україні, повинен любити Україну, визнавати її кордони, шанувати людей і турбуватися про них». Високопреосвященний запевнив: попри те, що у 2022 році понад 40 парафій УПЦ (МП) перейшли у Волинську єпархію ПЦУ, жодних гонінь немає. Парафіяни самі виявляють бажання і приходять до владики з готовим пакетом документів на перехід. «Тому кажемо: залиште оце непотрібство – кланятися Москві. Об'єднуймося і працюймо на Україну. Ми радо всіх приймаємо».

Щодо обшуків храмів МП працівниками СБУ владика Михаїл упевнений: це реакція, запізніла щонайменше на 8 років, бо «не було політичної волі». А сьогодні нарешті відповідна робота розпочалася. Владика Михаїл привітав усіх вірян із різдвяними святами і нагадав, що, вшановуючи традиції, колядою звеселяємо власні серця, підтримуємо наших воїнів, «проганяємо темну силу, що літає над нами».

Цей та всі інші випуски програми «Духовна абетка» – на нашому сайті, у розділі «Відео».

3 січня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери