Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКоментар: чи можна створювати ігри про Ісуса
Новини

Коментар: чи можна створювати ігри про Ісуса

Голова інформаційно-видавничого центру протоієрей Віталій Собко та культуролог Арсен Гребенюк поділилися думками з цього приводу для видання konkurent.ua.

Це видання опублікувало статтю про передбачуваний вихід в інтернеті гри-симулятора «Я –Ісус Христос» (“I am Jesus Christ”), створеної польською компанією. В ній ідеться про те, що учасники гри зможуть відтворювати події з життя Ісуса Христа і навіть «бути Ним».

«Історія церкви свідчить, що Боже слово завжди намагалися поширювали так, аби його можна було краще сприйняти й засвоїти. Христос, наприклад, Благу вістку, Євангеліє, поширював через притчі. Християнство завжди використовувало культуру, мистецтво, багато інших засобів, щоб наблизити людину до Бога. Доказ цьому – храм: архітектура, художнє мистецтво, музика, вертеп (театр), проповідь. Це значить, що може бути й відеогра. Але якщо автор розглядає свій доробок саме як благовістя, то йому слід звернутися за благословінням церкви. Щоб поряд із його добрим насінням не виявилося бур’яну. Та й батьки мають бути запевнені, що в грі нема єресі і її можна дати дітям», – сказав о. Віталій.

А кандидат філософських наук А. Гребенюк звертає увагу: компанія-видавець спеціалізується на симуляторах різних професій – від пожежника до злодія. А Ісус – це ж не професія, тут треба вміти поєднати реальну історію з її інтерпретацією, реалістичність і символізм. «Якщо суть гри буде в тому, щоб лише побачити біблійні оповіді в сучаснішій формі, то цього замало. А якщо в тому, щоб Ісус вчиняв якось інакше, ніж це нам відомо, то це вже надто ризиковано. Адже біблійний Ісус – це приклад і ідеал для великої кількості людей. Швидше за все, реклама гри виявиться цікавішою за саму гру, як вже бувало не раз. Утім, сам факт, що Ісус не просто згадується, а гравці виступатимуть в Його ролі, однозначно привертає увагу. Навіть якщо “I am Jesus Christ” виявиться провальною, її пам’ятатимуть і буде більше охочих особисто з нею ознайомитися. Розробників можна похвалити за сміливість, а чи будемо хвалити за щось іще – побачимо», – підсумовує науковець.

До слова, провідний розробник гри українець Максим Височанський стверджує, що п’ять разів прочитав Біблію та відвідав важливі для християнства історичні місця Ізраїлю. За його словами, молитва є вагомою частиною його повсякденного життя.

28 листопада 2022 р.
Інші новини за рубриками: Протоієрей Віталій Собко
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери